$

Thursday, 24 December 2009

meh buat bergedil daging

salam selasa,

al-kisah ada org panggil bergedil, ada org panggil pegedil, ada org panggil pedegil..eh tak..tak..yg last tu mk tipu je..apa2 pun nama dia, mende nye sama je.

pada suatu hari mk membuka freezer maka ternampak lah ada lagi daging lebihan hari raya korban tempohari (giler lama simpan). bukak pulak bahagian sesayur tu ada banyak kentang (giler kentang! - ok tak lawak)


bergedil mk terhangus - sbb sambil masak sambil sidai kain. multitasking kan...

jom buat bergedil daging!!! hambik resepi moh:-

bembahan:
4-5 bijik kentang
daging ikut suka banyak mana tp jgn lah byk sgt ye
4 bijik bawang kecil
3 tangkai daun sup
1 bijik telur
garam & lada sulah secukup rasa

cecara:
  1. cuci kentang pastu rebus dgn kulit dia sekali bila dah empuk angkat & rendam dalam air sejuk kejap.
  2. bila dah sejuk sket - boleh kopek kulit dia. pastu lecek la sket.
  3. racik bawang merah - pastu goreng. buat bawang goreng.
  4. campur dalam kentang. time ni pun sebenarnye rasa dia dah sedap dah. kalu puan2 nak rasa sikit pun boleh gak. tapi kalau rasa sampai perut kenyang tu alamatnye takyah lah buat bergedil. beli je lah kat restoren shaheed alam maju tu.
  5. rebus daging sampai empuk, potong kecit-kecit campur dalam kentang + bawang tadik
  6. daun sup pun hiris kecit-kecit campur jugak skali.
  7. perasakan dengan garam & lada sulah. kalau tak reti sgt, guna je maggi cukup rasa tu. baru lah ada feeling2 lisa surihani kan...
  8. ambik sejemput campuran tadi, buat bentuk bulat-bulat leper. buat sampai habis campuran itu
  9. pukul telur dalam bekas lain. pastu celupkan bergedil kita dalam telur tu pastu terus goreng. lebih afdal jika guna non stick pan.
  10. guna api sederhana besar & pastikan bergedil tu dah masak sebelah dia baru terbalikkan. kalu tak dikhuatiri pecah dan terbarai2 isi kandungannya.
  11. dah siap, tunggu sejuk & makan la...

sekian - rancangan di dapur bersama mk. jangan lupa mencuba okes!!!

Wednesday, 23 December 2009

sketsa pendek

puan kintan menggoyangkan badannya ke kiri dan ke kanan sambil bertanya anak sulungnya

puan kintan: abg lon' cantik tak beg baru ibu? tudung ibu cantik tak?

abg lon': cantik...macam model

puan kintan tersenyum sengih-sengih kerang mendengar pujian anak sulungnya itu. tiba-tiba puan kintan terasa ingin terberaks.

puan kintan: alamak, ibu nak gi berak lah.

abg lon': ahaahah ibu model toilet, model toilet...

puan kintan : lorrrr....

Monday, 21 December 2009

hari pertama berimej baru - ke opis


salam,

hari ni hari pertama mk ke office pakai tudung. masih kekok. kejap2 tengok cermin, kejap2 betulkan tudung, kejap2 tarik. kejap2 telinga tersepit. bila ketawa tudung terturun ke bawah... hahaha..macam-macam lah.

takpe lah..alah bisa tegal biasa. sambutan di opis pun macam-macam pesyen. ada yg tetiba buat2 pengsan. ada yg lari-lari macam hindustan peluk mk. ada jugak yg tanya "hari ni je kan pakai tudung?" hiks..

collection tudung masih ciput je... takpe..nanti gi borong lagi. lucky sekarang ni banyak cuti hari jumaat. so this two weeks ada lapan hari je bekerja kan...

skrg masih lagi pagi. it's gonna be a loooong day today. sbb masa practise bertudung sinci early this month mk pakai kejap2 je. like pegi umah orang kawin & pergi mall. but today - since 7am-7pm nanti.

semoga dipermudahkan (eheheeh...dialog bunyi alim-alim)

don't worry u guys - i'm still the old mk. jgn le takut nak gurau2 macam dulu. but don't touch my tudung... it would take me hours to betulkan balik nanti..hahaha.. i'm still an amature aite!!!!

bye!!!

Friday, 18 December 2009

Decision, desicion

salam,

how many times in your life that you have to make decision for yourself? ini decision untuk diri sendiri, kepada diri sendiri bukan kepada atau untuk orang lain. i mean BIG decision (at least for me lah)

for me - maybe 3 times.
  1. tindik hidung (ye - stupid decision)
  2. kahwin (decision sendiri tiada paksaan dari mana2 pihak)
  3. aahhh sila baca selanjutnye...jeng..jeng..jeng..















3rd big decision - hijrah!

it's about time. takmo ckp byk. takut dugaan & godaan mendatang... hehehe... tolong doakan semoga berkekalan ye puan-puan.

mk amik berkat 1 Muharram, ibu ayah balik haji, umur 30 tahun (even tho dah nak masuk 31 kejaaap je lagi ni). nervous & shaky - but it's a must.

Salam Tahun Baru 1 Muharram 1431.

Love ya!!!!! muacckkss!

Monday, 14 December 2009

Welcome home ayah bonda

Salam puan-puan,

sepertimana tajuk di atas - ibu ayah mk telah selamat pulang ke malaysia dari Mekah pada 13/12/09 Ahad - jam 1.05am.

sepatutnye flight sampai 12/12/09 Sabtu pukul 8.40pm tapi ade masalah kastam di Jeddah maka flight delayed 5 hours!! hmmm... ni semua disebabkan ade passenger dari pakistan tu beli souviner berupa senapang mainan utk anak dia sekali kantoi pulak dgn kastam - maka kastam tahan flight Jeddah-Malaysia tu. ibu ayah sepatutnye sampai pukul 12.00am - pastu delayed lagi tu yg sampai pukul 1.05am semalam.

kami adik beradik semua berjaya berkumpul di KLIA pukul 12.00am tu. mk angkut skali abg lon' & bambam ke airport. happy sungguh derang tu dah macam hari raya pulak kat KLIA tu dah semua sepupu sepapat makcik pakcik dia ade semua kan. mula-mula macam kesian nak bawak 2 beradik tu. tapi mk pun tanak le ketinggalan nak peluk cium ibu ayah yg fresh lagi bau mekahnye kan.

tapi sampai kat KLIA ada baby lagi kecit pun parents derang hangkut juer ok. like few months old je. bedung lagi. tsk... ibu ayah mendarat tepat jam 1.05am - tapi 2.15am macam tu baru lah muncul di arriving hall. semua keluarga jemaah haji tu berkumpul keliling pagar arriving hall tu kan. menanti ketibaan keluarga masing2. mk rasa ada dalam 4000 org kot. sbb jemaah dalam 400+ satu family yg datang dlm 10 org so puan-puan darab lah sendiri. hehe...

kanak-kanak dah menyusup masuk dalam pagar tu sambil duduk kat lantai tunggu atok uwan derang. lama jugak tunggu. ada jemaah lain yg dah sampai tu ahli keluarga lari-lari mcm hindustan peluk cium nangis-nangis. yg kami ramai2 org lain ni pun sesama terharu juer.

lama mk tunggu kat tepi pagar tu ryan bambam pun dah naik bosan penat lapar semua ada. last2 mk pegi kat kakcik lily yg tunggu kat bench hujung sana tu mintak nugget dia sket. pas dpt nugget baru bambam happy balik. skali ibu ayah sampai juer.... happynye nampak muka ibu ayah!!!! tak dapat nak dikata la.. peluk cium semualah... ryan pun mcm tau-tau je kami sebenarnye reramai kumpul ni sbb nak jemput atuk uwan dia..sebok dok lambai-lambai non-stop kat atuk dia even atuk dia tgh dukung dia pun, dia still lambai2 kat atuk dia..hehe..

pastu drive balik ke kampung & sampai rumah pukul 4.00am. ngantuknye toksah nak ckp alahaaiiii...sampai tampar-tampar muka sendiri masa drive tu. ibu ayah naik dgn kakcik lily. mk bawak abg lon', bambam, kak long lina & dek ein je.

tgh hari smlm ade kenduri makan-makan sket antara family je. lagi pulak semalam juer anniversary ibu ayah yg ke-45 tahun.

bertolak balik ke KL after maghrib. ni gi keje pulak. ngantuk tak hilang lagi ni. malam kang ade tournament badminton pulak. final ni..taleh nak ponteng... huaarghhh ngantuk nyeeee...

Alhamdulillah, syukur pada Allah sebab ibu ayah selamat pergi menunaikan Haji dan selamat balik. ibu batuk sampai takde suara, ayah sehat cuma kaki dia yg tempat amik urat masa operation bypass hari tu bengkak & kering menggelupas sket. overall nye ok -  Alhamdulillah lagi sekali.

untuk kawan-kawan yg kirim doa tu - ibu ayah dah baca pohon pada Allah untuk kawan-kawan semua. ibu ayah siap puji lagi ada doa salah sorang kawan mk tu "cantik doanya, lengkap & cantik susunan ayatnye"

jom sama-sama pohon lagi supaya doa & permintaan kita ditunaikan Allah SWT kan..kan...

~happy~

p/s - rindu pada ibu ayah tak habis lagi sebenarnye. weekend ni balik lagi lah...boleh manja-manja ngengada lagi kat ibu ayah...hehehe...

Thursday, 10 December 2009

gas habis & out with besties


hello ladies,

last night was my teh tarik session with my besties Cik Mommoie & Cik Emmot (wahh..saya seorang saja Puan di situ semalam..well well...terasa tua). anyway, janjinye gerak from home about 8.00pm after i settled the kids and the kids' dad lah.. hehe. biasalah omak-omak ni nak meninggalkan keluarga sejam dua haruslah memastikan everything is in order baru le tidak terasa guilty.

on second thought, why should i feel guilty actually ek? maybe sebab tinggalkan bebudak dgn bapak budak. eventhough tempat yg saya nak pergi tu like 5 minutes drive from home je... heheeh...typical omak-omak.

i fetched the kids about 6.15pm bawak derang gi playground kejap pastu sampai rumah layan abg lon' buat dot-to-dot puzzle dia. pastu kononnya nak masak dinner. roti telur je. jam dah pukul 7.30pm. janji nak gerak pukul 8.00pm remember? aiseehhh..takpe..roti telur je..kacang je buat dia.

baru siap 2 keping tetiba gas habis...arrghh...ryan bam-bam dah jerit2 lapar. by that time pakmir dah sampai rumah dah. ok la..dia melayan anak dia yg jadik monster kelaparan itu (FYI bambam tu mmg 24/7 lapar). alamak..roti dah rendam dalam telur... kang kembang pulak. kekanak lapar. how la? i then heat up the oven kecit itu. wow...sudah lama tidak di switch on. hihik... panaskan 5 minit 200' lempar2 roti atas dulang tu. pastu masukkan 10 minutes bakar. siap!!! but i didn't manage to snap the photo.

pastu mk siap2 make-up - kononnye nak jamah sket roti bakar telur itu. tapi dah habis la... haha... kiss kiss the boys, off to my buddies house. lambat la 1/2 hour ok lah kan. cik moie itu bercuti sebulan dari tpt kejenye di nigeria nun. haruslah i menggelupur nak jumpa dia once she's here kan. puan2 tau la.. omak-omak ini bukannye selalu mendapat teh tarik session alone without my accesories tambahan itu (kids la...)

tengkiu bery mac tu mai asben sbb mengidjinkan (pinjam k.ati punye spelling) saya keluar bersama kengkawan wanita saya yg tercinta. i lef u.

our teh tarik session full of laughs & screams. happy screams la..kami makan kat restoren djamil (nama so kelakar) near bandar tasik selatan. baru je nak borak2 skali pakcik2 makcik2 kat situ karaoke da... sgt la kuat pulak tu. lagu tamil, hindustan, a go go, semuanya lagu lama. aduii la...mmg sakit telinga... siap joget2 ok makcik2 itu "aku mau kawin..aku mau kawin" gitu lagunye. imagine makcik yg tua2 tu joget2 nyanyi nak kawin. eheheheeh...

pendekkan cerita - being with my besties is so therapeutic. even though tak cukup korum last nite tapi berbaloi juer jumpa derang. looking forward to see them again soon, before ms.moie balik nigeria lah.

:)

Wednesday, 2 December 2009

Cereal?


Salam all, how's your Raya? Mine - biasa-biasa je. lagi pulak ibu ayah jauh di Mekah kan...so macam sunyi sikit. kadang-kadang terpandang-pandang ibu masak kat dapur dia tu. hmmm..takpe next Saturday ibu ayah balik InsyaAllah.

actually mk nak cerita pasal abg lon'. semalam dalam kereta on the way home jalan agak jam. bambam duk seat depan. abg lon' bosan duduk belakang sorang-sorang. mula-mula mk nampak dia lambai orang dalam kereta belakang kami tu. entah sesapa entah. lantak la..janji dia happy tak gaduh-gaduh dalam kereta.

pastu dia buat dialog plak:

"hye, I Cereal, ini yelah Souply Magic" (hye I'm Cyril, this is Simply Magic) eheheheh (direct translation "hai nama saya Bijirin, ini adalah Silap Mata Bersup")

dia buat magic kasi orang dalam kereta belakang tu tgk. mk yg tengah driving ni ketawa sengsorang kat depan. bambam sebok dok baring isap jari & main dgn patung Mr. Bean dia.

mula-mula dia ambik tissue box tu, "lihat ini.... ini yelah kotak tissue kan... jeng jeng jeng... kotak tissue bertukar menjadi pampers!!!" dia ambik pampers spare adik dia.

"ye... tengok ni tengok ni...magic kan, sekarang pampers akan bertukar menjadi apa? botol aiirrrr!!!" dia ambik botol mineral pulak....

"magic kan saya? I Cereal - Souply Magic!!!!" ulang 18 kali kot...hehehe..

mk tak sure org kereta belakang tu tau ke tak abg lon' buat magic show utk derang...

pastu kami sampai ke rumah. gaduh rebut bantal dgn adik pulak. memang hari2 itu je la keje derang gaduh gaduh gaduh, kejap ketawa sesama, kejap nangis, kejap jerit2, kejap cakap sayang adik, kejap marah. mk biarkan je..korang jerit la dua orang sampai nak keluar anak tekak pun. tapi bila sampai dah nak memudaratkan diri berbunuh-bunuhan (konon la) baru la mk masuk campur. kalau biasa2 je selalunye mk buat pekak je. buat mcm bunyi jerit2 itu macam lagu siti nurhaliza je. kalau nak masuk campur tetiap kali derang bertekak alamatnye 2 minit sekali lah mk pun menjerit sama-sama derang kot.

sambung cerita bantal. bantal tu ade 2, satu belang merah, lagi satu belang biru. abg lon' suka yg biru. tapi adiknye yg tak kenal warna tu pun jeles juer. naaaaak jugak yg biru tu. pastu abg lon' jerit tanya time tu mk kat dapur tgh masak. "ibu!!! ibu suka warna apa?"

ah..ini adalah soalan tricky ini. jangan salah menjawab tau. mk tinjau dari dapur nampak adik dia tengah peluk bantal belang biru tu. mk jawab "aahhh..ibu suka kaler merah. merah kaler berani & kuat" (sebab bantal merah je yg tinggal kan) abg lon' pun berpuas hati lalu ambik saje bantal merah tu. "huh..memang pun..abg lon' org berani, memang kena ambik bantal merah"

senang kan?! tak jugak...jap lagi adik nak bantal merah pulak.... alahai....


ni gambar kat Zoo, mula-mula abg lon takmo naik patung tapir ni sebab dia ingat patung Babi Hutan... hahaha...

Thursday, 19 November 2009

Nana dapat 5A!!!!

entry ni ditujukan khas untuk anak sedara kesayangan mk - NANA

dear Nana,

pagi tadi memang makteh terkenang2 nak call nana nak wish goodluck sbb result UPSR keluar hari ni. tapi blom sempat makteh call nana dah sms dulu. nana suruh makteh doakan nana. makteh mmg selalu doakan nana dapat yg terbaik. makteh ada janji 1A=RM20. so 5A=RM100 lah ye? iye..memang le tak byk mana kan. tapi duit tu semua mmg tak terlawan sayang makteh pada nana.

nana budak yg baik, manje, manis sgt. sayang pada adam & ryan. selalu kena buli dek budak 2 org tu pun nana senyum je. puasa2 pun nana layan jugak bila abg lon' ajak main lari-lari.

Tahniah sayang. usaha nana terbukti juga kan? walaupun segala apa yg terjadi pada nana & keluarga, nana tetap berjaya. ingatlah makteh tetap sayang nana. nana mesti kuat semangat lagi ok. masih jauh lagi perjalanan nana.

makteh nangis happy sangat bila dengar suara nana tadi. "makteh, nana dapat 5A!" entahla..makteh pun tak tau kenapa makteh nangis. mungkin sebab makteh sayang nana banyaaaaaaak sangat.

makteh tak sabar nak balik kampung jumpa nana. nak peluk nana nak salam nana ucap tahniah.



nana main caklempong masa acik lily kawin


nana kat muzium negara ngan sepupu kesayang dia-abg lon'


dekat mines kot ni.(owh abg lon'-cantiknye rambut abg lon masa ni. jgn main gunting lagi ye)

sekali lagi TAHNIAH NANA - makteh bangga sangat-sangat dengan NANA.


Thursday, 12 November 2009

procedure ngek!

mk poning kepalo. nih biasa ni sebulan at least sekali datang bersama 'kawan baik' tetiap bulan kan. kepala berat pastu badan pun sakit2 semalam bersungguh2 training badminton - esok tournament.

turun bawah pegi mintak panadol kat HR. nak 2 bijik je - budak itu suh isi form pastu nak tunggu boss dia sign dulu ke baru mk leh ambik penedol 2 bijik itu? toolooonnggglah....!! 2 bijik penedol pun kena isi requisation form?!

ko hambik la balik penedol 2 bijik ko ni berserta dengan form kau ni... aku gi turun bawah beli sendiri kat kedai bawah. kalu aku pengsan dalam lift atau tengah jalan tu kang aku suruh ko isi form benti keje kau ok.

merepek!

nak mintak kotak kosong pun kena isi form.
semua form form form.... hagaknye nanti audit dtg nak check la sgt kotak kosong tu ade brape bijik kot? penedol baper bijik. ade org seludup penedol ke kotak kosong ke...

~pengsan~

Tuesday, 10 November 2009

healthy but guilty Tang Hoon Goreng (Fried Glass Noodle)





Salam Selasa,

dalam dunia ni macam2 masalah ade. tp kita kena tau cara bagaimana nak menenangkan pikiran. for me - makan. but before makan i need to cook first. tetapi disebabkan baru pagi tadi try pakai jeans lama, pastu muat pulak tu sedap dipakai mcm dulu-dulu. maka apa kata kita masak pastu paksa org lain makan.

i once read - nasha aziz the well known model tu jaga badan dengan hanya makan tang hoon or you want to call it soo hoon or cakap omputeh nye glass noodle. nasha rebus tanghoon ni..pastu dia perah limau nipis dia makan gitu saje. sedap ke? mestilah tak sedap!!! pasal itu la dia makan sikit saje & menjadik kurus. hah!!

my version of tang hoon goreng still heatlhy but guilty heheh...jom ke resepi.

bembahan:-
  • secekak tanghoon (rendam dlm air sejuk je sampai lembut)
  • 1/2 btg carrot (shreded)
  • kobis ikut suka byk mana
  • crab stick (potong kekecik)
  • cili api (tumbuk)
  • bawang merah (tumbuk)
  • bawang putih (tumbuk)
  • 1 biji telur
  • chicken stalk
  • garam
  • white/black pepper
cecara:-
  1. tumis bwg putih, merah, cili sampai naik bau
  2. masukkan chicken stalk
  3. masukkan crab stick
  4. masukkan kobis
  5. masukkan carrot
  6. pecahkan telur
  7. masukkan tang hoon
  8. kacau sampai puas hati
  9. rasa - kalau tak masin tambah garam
  10. masukkan white or black pepper
  11. siap!!
rasa dia podeh podeh addicted!!

p/s- balik kang nak try jeans lama lagi satu. rasanya peluang amat tipis utk muat. tapi mencuba itu tidak salah, bukan?

Monday, 9 November 2009

Ayam Den Tak Lapeh Laie



Congratulation N9.

Berkahlah Yang DiPertuan Besar di Negeri Sembilan
Kurniai Sihat dan Makmur, Kasihi Rakyat Lanjutkan Umur
Akan Berkati Sekelian Yang Setia
Musuhnya Habis Binasa
Berkatlah Yang DiPertuan Besar di Negeri Sembilan

tak sio-sio mk slalu ngaku org N9.

enough said. kang ckp pepanjang kang ado lak berdarah telingo orang lain. hiks...

Thursday, 29 October 2009

to bitch or not to bitch

aku baru je tengking satu mamat bodoh yg mmg dah lama carik pasal ngan aku. tapi kenapa aku still rasa tak puas? selama ni i don't know how to be bitchy. ramai org kata keje mcm aku ni mmg boleh jadik bitchy. u know...marah org sana sini. but i didn't have the guts to do it. it's just not me. mmg aku akan membebel ke ngadu ke pasal aku tak puas hati to my loved ones; i.e: hubs, sisters, besties. then they will menyokong2 aku ke..api-apikan ke..sesama ckp org yg aku tak puas hati tu bodoh ke... that kind of thing. which usually makes me feel better.

but this time...this time i decided to be bitchy. aku tengking balik. i suppose to be satisfied don't i? tapi kenapa aku rasa tak puas jugak. paham tak what i mean? slalu kalau org marah or tengking kita pasal keje pastu kita tak reti nak jawab apa so kita diam je . but we wish that we can punch them in their head or yell back at them but we didn't have the guts to do it.

despite keeping my cool as usual and people still take advantage of my kindness (cheewaahhh) i thought i'll feel better after i yelled back and slammed down the phone just now. but i'm not.

maybe after this i just keep doing my old routine which is membebel about merepek things to 2-3 pairs of ears that have been very loyal to hear it kan...hopefully kengkawan & my other half setia mendengarnye...

don't let anger leads you - i suppose

~sigh~

p/s: ibu ayah nak berangkat ke Mekah malam ini. tolong doakan ibu ayah sehat sentiasa, selamat pergi & balik serta dapat menunaikan Haji dgn sempurna hendaknya.

p/s/s: mk ade buat list yg panjang utk mintak ibu doakan kat sana nanti hehe

Saturday, 24 October 2009

bambam kesayangan ramai



bambam kesayangan mk ini amatlah noti noti budaknya. org suruh tunjuk gigi dia tunjuk lidah. budak2 lelaki 2 org itu mmg selalu menjadi badut buat kelakar tah hape2 bila kat rumah. kat luar rumah or kat tempat yg derang tak familiar tetiba je jadik pemalu (semua kekanak gini lah kot kan).

rambut abg lon' masih lagi blom panjang seperti sediakala. dia adalah sedikit stress nak panjangkan balik rambut dia (haihhh...mr.perfect).

orait....selamat berhujung minggu.

Friday, 23 October 2009

brownies walnut super laku


nampak tak ade corak mcm strawberry kat brownies mk itu? itu sebenarnye tak disengajakan. mula2 topping mmg dah siap letak. pastu dah lelama tu mk rasa nak tambah topping lagi sebab mmg ade lebih sket lagi topping tersebut. so letak la kat atas brownies itu. tetiba dia jadik gitu mcm bentuk strawberry. teruslah mk cakap ngan semua tetamu yg mmg mk nak buat gambar strawberry..hehehehe....

tetamu mk agak kagum ye..dgn hasil gmbr strawberry itu.. hah!!

tsk - tgh sakit perut nih... nak gi toilet tapi kan sungguh tidak syok jika bila kita masuk toilet office dan terus dihidangkan dgn bau-bauan dari pihak lain yg sungguh tidak mengujakan siap beserta dgn sound effect nye . Nooo jangan imagine...!!!!

so... mari le kita update dulu lah resepi brownies walnut super laku mk pada kali ini ye puan2. dolu-dolu mk ade buat sila rujuk resepi brownies kering hehehe... kali ni mk guna resepi lain pulak. hasilnye maveles! sehingga mk berjaya buat sampai 3 bijik sbb habis laku dimakan oleh tetamu2. pastu kan mk ade lah buat untuk bawak ke rumah emak (mertua) sambil berangan2 mak puji nanti...heheheeh

akan tatapi.... ade lah org itu terlupa membawaknye. dia tinggalkan kat atas dining table umah mk saje. jadiknye puji-pujian dari emak hanya tinggal angan2 saje... takpe ma..nanti mk buat lagi ok (bila tu?) jom ke resepi:-

bembahan:-

utk brownies:-
  • 1 cwn butter
  • 1 cwn gula
  • 2 sudu kecit vanilla extract
  • 4 biji telur
  • 3/4 cwn serbuk koko (van houten sedap)
  • 1 cwn tepung
  • 1/2 sudu kecit baking powder
  • 1/4 sudu kecit garam halus
  • 1/2 cwn walnut (kalau nak letak 1 cwn pun takde masalah)
utk topping:-
  • 1/2 cwn susu pekat
  • 1/4 cwn gula castor
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 2 sudu air (takde pun takpe)
  • 1/4 cwn minyak masak
cecara:-
  1. Cara-cara panaskan oven ke suhu 175C. greasekan baking pan.
  2. cairkan butter, kacaukan gula dan vanilla. Tambahkan telur satu persatu, pukul dgn sudu setiap kali tambah telur.
  3. tambah serbuk koko pukul sampai lenguh ketiak. tambah tepung, baking powder, garam dan pukul lagi sbb dia degil kena pukul byk kali.
  4. masukkan kacang dan gaul. tuang dalam baking pan dan bakar selama 40-45 minit
  5. sejukkan brownies.
  6. Untuk membuat topping, masukkan semua bembahan dlm periuk pastu panaskan guna double boiler. kacau sampai dia cair likat sket.  
  7. bila brownies dah agak sejuk baru le sapu topping. utk lebih menampakkan puan pemasak yg hebat. tunggu sampai tetamu datang. pastu baru buat-buat macam "owh..sila masuk..duduk duduk ye... jap ye..mk baru je nak bubuh topping brownies ni" sambil tuang topping atas brownies tadi.
mesti nampak hebat di mata tetamu puan-puan...

selamat mencuba!!!!

ok - now mk nak pergi toilet dgn harapan bau-bauan yg tidak mengujakan itu telah lenyap. kalu masih ade bau mk nak bwk scented candle sambil uk-uk. kelassssss!!!!

Tuesday, 20 October 2009

nasi ayam matun


hye - dah breakfast?

musim raya yelah musim makan. setuju? mk adalah takut untuk menimbang berat badan. seluar keje adalah sedikit longgar. tetapi... masih takut menimbang berat. ramai orang kata mk sudah kurus bila derang tgk gambar raya. realitinye - lemak2 itu mk sorokkan baeekk punya disebalik baju kurung raya (kot).. hah! camera trick semuanya itu sebenarnya.

raya ke berapa entah my junior Pn Eyda & Pn Zira bertandang ke rumah bersama family derang. nervous juer sbb mk tau yg husband Eyda adalah seorang pemasak yg hebat. tapi takkan la mk nak suruh dia masak pulak kan. so... setelah menyimpan agak lama resepi nasi ayam matun ini mk cuba saje lah.

hasilnya - walaupun dlm gmbr rupanya lawa tapi mk tak puas hati dgn nasi itu. mcm kering sket. yelah sbb mk ikut 4 pot beras + 4 pot air rebusan ayam. mk telah terlupa tabiat beras faiza emas tu. dia sebenarnye kena lebihkan satu pot air lagi means 4 beras + 5 air daa....

sorry eyda & zira. len kali akak masak korang datang lagi ye. mk telahpun mempraktikkan lagi skali nasi ayam matun ni last week dgn membuat correctionnye skali. hasilnya lumayan. sehingga tak berjaya membawa bekal utk lunch kat opis esoknye sbb licin dimakan oleh hero-hero dirumah. pakmir yg tak makan peha ayam juer didapati memakannye? maybe sbb mk masak 1/2 ekor ayam yg kecik yg dibeli kat cold storage KLCC. beli ayam kat KLCC kelass tak kelass?? bih tu tak sanggup nak heret budak kecit 2 org tu pegi kedai runcit depan umah so mk beli siap2 time lunch hour so mlm boleh terus masak.

teruskan dgn resepi lah. mudah saje...45 minit dah siap. skali dgn bersihkan dapur & cuci periuk lagi.

bahan2 (utk makan 2 org tua, 2 budak kecit)
utk nasi:-
2 pot beras
3 pot air rebusan ayam
2-3 sudu besar butter
1 ulas bwg putih
1 kiub ayam apa2 brand lah janji hepi
garam sikiiiitttt je (mk tak guna garam sbb butter yg mk beli tu yelah salted butter)

utk ayam:-
1/2 ekor ayam kecik yg mahal beli kat KLCC
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar gula
minyak utk menggoreng

utk sup:-
1/2 batang carrot
sikit daun sup

utk sos:-
2-3 btg cili besar
1 biji limau nipis (mk tak guna cuka)
1 sudu gula
1 biji bwg putih
air sikit

utk hiasan:-
1 biji tomato
salad or lettuce
bwg goreng
daun sup
timun jepun (sedap dari timun biasa tau)

nampak je mcm byk barang & leceh hakikatnye mudah je.

cara2 nak masak cepat sbb ade 2 org kekanak yg sedang membesar sudah lapar dan salah seorang daripada mereka telah memberikan syarat marat kepada mk bahwa beliau nak makan sewaktu cerita transformers start yakni pukul 8.00-8.30pm. haru...

  1. potong ayam 4 bahagian bersihkan
  2. tenggek periuk atas dapur isikan air masukkan ayam, bawang putih yg diketuk, kiub ayam kasik masak sama dia
  3. sesambil tu boleh buat sos cili - blend semua bembahan tu kecuali gula & limau nipis lah kan. bila dah siap masukkan dalam periuk kecit, hidupkan api kecik, masukkan gula & air limau nipis kacau kacau, rasa. ade apa2 yg kureng? tambah le ikut suka hati
  4. potong bembahan hiasan letak siap2 atas pinggan lebar.
  5. cuci beras - toskan
  6. bila ayam tuh dah siap direbus angkat toskan kejap (jgn buang air rebusan itu ye..nak guna utk nasi & sup) pastu terus perapkan ayam dgn kicap tiram kicap masin & gula. biarkan dia dok dendiam kejap
  7. air rebusan ayam tadi jgn buang pulak ye. masukkan dalam periuk beras tadi. mk guna 2 pot beras + 3 pot air rebusan ayam + butter masak mcm nasi biasa.
  8. tinjau ayam yg diperap tu. kacau sket dia dlm bekas yg puan2 perap tu.
  9. jom buat sup - puan matun tumis sket bwg putih tapi mk malas. terus je hidupkan api semula leburkan carrot. rasa2 garam dia sket kalau dah ok & carrot dah lembut masukkan daun sup tutup api. siap!
  10. hambik ayam tadi - goreng le. tayah lelama sbb ayam tu sebenarnye dah masak dah pun time kita rebus dia tadikkan. bila dah nmpk ala-ala hitam manis garing tu angkat terus.
  11. ketuk dgn pisau pemotong daging yg besar tu pastu baru potong 2-3 bahagian. baru le nmpk macam kat kedai nasi ayam.
  12. letak atas pinggan lebar yg kita dah hias2 konon cecantik tadi. siap!
  13. senduk nasi - hidang!!
  14. panggil budak kecit yg tengah melopong tgk transformers tu tadik sambil berkata "nasi ayam ibu suksessss...sila makan sambil tgk transformers"
  15. call matun keesokkan harinye untuk melaporkan masakan anda.
sekian! selamat mencuba!!

Thursday, 15 October 2009

ayam masak merah



salam raya puan2, still raya walaupun dah ujung2 kan. mk still nampak ade lagi org lelaki pakai baju melayu lengkap bersamping. mesti ade jamuan raya kat opis lah tu. tahun ni tak open2 house nye kat umah mk (mcm tetiap tahun ade buat pun..hehe) sesapa nak datang call je la... nanti mk masak le ala kadar.

last friday ex-colleagues datang beraya from 6-10pm (9 org) pastu tetiba my niece kata nak dtg beraya 4 org. pastu dia call lagi kata 10 org. tetiba dtg kul 10.30pm like 14 org. 14 org remaja yg kelaparan amat menggerunkan mk. budak2 dah tido dgn ayah nye skali pengsan. mk melayan remaja2 itu sorang. derang pun bukannye kena layan sgt pun..heheeh pandai2 le bwk diri.

mk masak nasi tomato 8 pot!!! nasi adalah sedikit hangit sbb tak terkacau.... dah byk sgt..lenguh tangan nak kacau. owww mk masak guna dapur gas je sbb senang guna periuk besau la kononnye. last kerak nasik tu byk seyy... kena rendam 4 hari baru bersih. ayam pulak 3 ekor... mcm kenduri la pulak. mintak maaf ye para tetamu kalau ada yg terkurang rasa terlebih garam ke..tawar ke. saya tukang masak amatur.

hambik resepi trus la:-

bahan:-
  • 1 ekor ayam sederhana
  • 3 biji bawang besar
  • 7 biji cili besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 bijik tomato
  • 1 cwn sos tomato
  • kacang peas ikut suka byk mana
  • kiub ayam
  • gula 3 sudu kecit
cecara:-
  1. goreng ayam bila dah siap asingkan
  2. blend 2 biji bwg besar (sebiji lagi hiris utk hiasan konon), bwg putih, 5 biji cili besar (lagi 2 utk hiasan lagi) & halia.
  3. tomato potong dadu. dadu kecik2 tau..jgn puan2 potong dadu besar pulak!
  4. tumis bahan yg di blend tadi + kiub ayam sampai garing sket.
  5. masukkan gula kacau
  6. masukkan tomato kiub, sos tomatobwg besar kacau kacau kacau
  7. masukkan kacang peas pulak
  8. kalau pekat sgt masukkan air sesenduk je
  9. rasa le... sedap tak? kalau tak sedap pikir la apa yg kurang pastu tambah le..
  10. masukkan ayam goreng..kacau gaul sherashi bershama
  11. siap!!!!
takde idea nak merapu lagi..itu je la bye!

Thursday, 1 October 2009

ketam goreng dgn telur kuning masin (deep fried crab with salted egg yolk)

tolong translate sket puan2....

deep fried crab with salted egg yolk dalam bahasa melayu... blur lah petang ni.


ni mk masak masa raya ke-4. beli ketam rm30 lagi ko..sekilo lebih sbb nak masak resepi ni dah lama dah. terus ke resepi lah. ngantuknye petang ni...dah la makan karipap sardin 2 ketul tadi sedap la pulak. tambah-tambah karipap free kan...



bahan-bahan:-
  • 1 kg ketam bunga
  • 10 biji cili api (potong kecik2)
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 biji telur ayam
  • 3 sudu besar butter
  • 3 biji telur masin
  • 1 sudu kecil gula
  • 3 sudu besar susu cair
  • 2 biji bwg putih (ketuk)
  • tepung kentucky
  • garam
  • serbuk lada hitam
  • minyak masak utk menggoreng

cara:-

  1. rebus telur masin sampai masak. pastu asingkan kuning telur hancurkan guna gerpu ke apa2 la yg boleh kasik hancur. ketepikan
  2. bersihkan ketam, potong 2, celup dalam telur ayan yg telah dipukul sikit, celup pulak dlm tepung kentucky tu.
  3. goreng deep fried - asingkan
  4. bersihkan kuali, panaskan butter guna api slow ye puan-puan, tumis bwg putih, daun kari & cili api sampai wangi
  5. masukkan salted egg yolk tadik, kena kacau sentiasa ye..jgn biar hangus.
  6. masukkan bahan2 perasa & susu cair
  7. kacau kacau kacau
  8. besarkan api, tunggu sampai kuah tu berbuih kat tepi2 dia. pastu terus masukkan ketam goreng tadi kacau kacau kacau sampai puas hati.
  9. siap!!!
  10. tunggu org puji - kalau takde org puji, jangan lah makan hati, makanlah ketam tu....

kali ni mk buat tak letak daun kari. sbb tak jumpa bila carik kat pasar pagi tu. resepi ni leh ganti untuk udang pun sodap juer. jgn tak try ni..kacang bona!!

Wednesday, 30 September 2009

nasi tomato & ayam masak merah

assalamualaikum - selamat hari raya puan2.
.
rindu nak bersiaran, yelah..hampir sebulan mk bercuti meluangkan masa bersama keluarga tercinta di bulan ramadhan. artis terkenal mcm mk ni sgt bz kan time2 lain. ramadhan je la untuk family gitu.. hiks
.
citer raya nanti mk update lah yo. nak update citer masak2 dulu. banyak juadah mk masak sempena percutian ni. tapi mlm semalam mk masak nasi tomato + ayam masak merah. sukses!!! gumbira gumbira...
.
walaupun kawan mk bernama dr.nin (bukan nama sebenar) org bujang yg pandai memasak berkata bahwa beliau telah me-reject untuk membuat nasi tomato sebab kerak nasi tu membuatkan beliau sasau untuk membersihkannye tetapi mk nak buat juer. mmg berkerak nasik ini. adakah kerana mk tak reti nak masaknye tanpa kerak? wallahualam. rendam je la periuk tu selama 2 malam sampai basi nanti pastu sental le.. kalau tak bersih juer.. buang je periuk tu. opss pastikan bukan periuk vision puan2 ok!! kalau nak buang juer periuk vision tu habaq kat mk. nanti mk tunggu kat tong sampah puan2..nak kutip periuk vision itu...
.
dr.nin (bukan nama sebenar) juer telah mengajar mk sejenis sayur kegemaran beliau semasa menetap di obesi. nama sayur itu yelah 'rocket'. tidak lah pernah mk tau ade sayur nama rocket. rocket yg mk tau hanya rocket yg membawa dr.sheikh muzaffar ke angkasa bersiar2 selama 45 minit itu sajer. beliau (dr.nin - bukan nama sebenar) kata kalau nak makan sayur ni kat malaysia ni buleh le carik kat restoren italiano. sadly - mk hanya mampu pergi restoren mamakiano (mamak daa) saje... hahah..janji bahgia.
.
marah tak mk asyik ckp 'bukan nama sebenar' byk kali? hehehe
.
sambung cerita nasi tomato kite. membuat nasi ni senang saje. tetapi proses membeli belahnye amat mencabar.
  • balik keje fetch abg lon' & bam-bam. minyak kete plak dah kering kena pegi isik dulu. masuk kete tetiba bau busyuk. bambam beraks!! isk..
  • abg lon' 100 kali berzikir kat telinga mk kata dia lapar "nak roti..nak roti..nak roti..."
  • sampai petrol station dokong bambam yg busyuk & abg lon' yg masih lagi berzikir 'roti..roti' bayar duit minyak, beli roti.
  • bambam meloncat2 semasa di dokong sbb tak selesa bontotnye ade yakyak. isk...
  • masuk kete parking tepi plak kena pergi toilet cuci yakyak bambam. abg lon masih tak puas hati berzikir selagi dia tak dpt roti idaman kalbunya "roti..roti..roti.."
  • toilet sungguh dirty...eyeekkk..tahan juer sbb nak selamatkan montot anak tercinta.
  • settled - masuk kete bukak plastik roti drive balik ke rumah untuk singgah beli bahan2 buat nasi tomato.
  • sampai kedai - amik le bahan2 cukup2 je untuk resipi tersebut di atas. capai bakul sambil heret 2 org anak berderet2 itu.
  • sambil heret bakul yg makin lama makin berat 'apa hal lak berat lak ni' rupanya si bambam kutip kentang la..bawang la..masuk dlm bakul tu. chittt!
  • pastu saudara bambam lagi amik halia sebesar tapak tgn gigit halia itu... pastu nangis sbb pedas kot. alaaahaaii anak omak. kena la mk beli halia itu sbb dah tercemar dgn air liur bambam. padahal mk nak guna 1cm saje utk ayam masak merah.
  • sampai umah kol 7.30pm terus bukak channel ceria untuk buat kekanak diam. solat laju2 pastu tadah tgn berdoa "yaAllah, jadikkan lah nasi tomato saya sedap ye" hiks...

terus ke resipinye:

utk nasi tomato:-

  • 2 pot beras basmati (mk guna beras hidup tak mati..kelakar tak? tak ke? tsk)
  • 2 biji tomato yg sedang-sedang saje (nyanyi ikut lagu iwan dangdut dut)
  • 2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair (guna cwn yg sama setiap sukatan ye adik adik..jgn kejap guna gelas kejap guna mug kang jadik bubur tomato lak)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan (tak letak pun sbb kat kedai tu tak kasik beli selai je.. ppfttt eksyen ko ek)
  • secubit garam

utk tumis:-

  • 2 sudu minyak sapi/mentega (terlupa beli - ganti minyak masak - taram yolah... kito buek dio..bukan dio buek kito -ibu mk slalu ckp gini) "kata ibu dengar sahaja, cerita hanya kita berduaaaa waa waa waa..pagi yg gelap kini sudah terang..blablabla" ini lagu Hujan...tetiba..
  • 2cm kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga (mk masih tak hapal rupabentuk rempah ratus ini. hanya berpandu pada label nye..sadislah lu minah..bila nak pandai ni?)
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1/2 bwg besar - hiris
  • 5-6 biji bwg merah - goreng utk hiasan

cara-cara:-

  1. pakai apron (tanak pakai pun takpe tapi awas..nanti baju kotor!)
  2. cuci beras -tos kan
  3. tumis bahan-bahan sampai naik bau wangi
  4. masukkan beras kacau kejap seminit dua
  5. masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan & garam
  6. gaul sherashi bershama - masak mcm masak nasi biasa
  7. bila dah siap tabur bawang goreng

.

siap!!!! mudahkan? sedap! nasi ini sesuai untuk men-trick anak puan2 yg tak makan tomato. tapi makan nasi tomato... 2 bijik tomato tu dlm nasik itu. mereke tertipuuuuu....nyiah nyiah!! makan sampai habis..kalu tak habis bwk bekal ke opis. jgn membazir... membazir itu amalan syaitooonnnn....


resepi ayam masak merah di lain masa ye puan2!!! sementara iitu jamu mata sajalah!! yummmm...

Friday, 11 September 2009

abg lon' botak

mk adalah agak frust!

smlm petang balik dari school terus pegi KL jemput pakmir utk berbuka sesama. during the time with the children before fetch ayah derang tu adalah about 1 hour kot. after fetch ayah derang masa nak naik lift ke kedai makan baru mk perasan rambut abg lon' yg lurus ngalahkan rebonding itu telah tobek!!!

mcm kena gigit tupai ok!!! rambut depan pulak tu... masa kat umah mk ingat rambut dia kusut ke.. gitu.. rupanya mmg sah tobek tobek (ade ke perkataan tobek by the way??) bayangkan rambut dia tutup2 dahi sket kan..tetiba kat tengah2 dahi tu takde rambut.

dia nangis tengok kami freaked out. yelaaahh lagi seminggu nak raya ok...isk isk.. kami berbuka kat uncel win pertama kompleks. seb baik dpn kedai tu ade kedai gunting cina tua tu. pakmir dgn tak sempat makan..sempat hisap rokok je dulu terus kejar uncle tu suh repair rambut abg lon.

sadly..kenot repair...kena buat le rambut G.I a.k.a botak mcm mawi...or abg lon lagi suka dipanggil upin ipin. hmmmm

dia kata kawan dia yg potong... mk adalah agak geram juer...cikgu2 dia 3 org kat school tu tak perasan ke budak2 main gunting? kalu tercocok mata ke perut ke.. camne? dah la bambam pun skali kat situ.. bahayalah... mintak dijauhkan.

pagi tadi mk hantar si botak & adiknye ke school mk tanya cikgu ella dia tu. "derang main gunting ke?" dia plak tanya kita... ler....

puasa punya pasal maleh la nak marah2 terus jawab "umm..itu ella yg yg lebih tau kan.. kat rumah akak takde gunting... kena check jugak ye budak2 ni kdg2 terlebih advance" gitu...

cikgu ella senyum saje... aiks..takde mintak maapkah?

hontahlah labuuuu....

Wednesday, 2 September 2009

HOLA!!

takde citer pun... angin malas dah melanda.

  • abg lon' & bambam baru je potong rambut. comel je dua-dua. bambam sudah kelihatan seperti seorang baby boy sejak potong rambut. selama ni asyik le org ingat dia girl. tsk...
  • mk kureng sehat - selsema lah..ngantuk saje
  • baju raya budak2 blom habis beli. tapi mengenangkan terpaksa mengharung orang ramai giler yg sesama shopping tu, mk meng-delay lagi usaha untuk membeli.
  • malam ni berbuka puasa bersama teman-teman susah senang di zaman bujang dulu. can't wait - even tho... moie takde..moie membawa diri jauh di perantauan - Nigeria adehhh...
  • puasa tahun ini agak malas memasak. eh..bukan mmg sejak azali mmg pemalas masak ke?
  • tu jelah kot... sroottt srooott (hingus) hah!

Thursday, 20 August 2009

shopping

seminggu tak update kan..takde idea..mk sibuk shopping raya.

online shopping... hehehe..

tapi tak beli pun..window-to-window je..

check in out: http://www.bebelnina.com/ and ni lagi satu...mana tau puan2 nak image baru sempena raya tahun ni.. mk suka tgk http://lovedeshawl.blogspot.com/

ok selamat bershopping!!!

Thursday, 13 August 2009

topeng

angin malas update dah sampai...
.
abg lon: ibu..ngape byk org pakai topeng tutup muka?
.
mk: owh skrg dah ade penyakit bahaya tu.. kalu nak elakkan pakailah topeng tutup muka
.
abg lon : ok..esok ibu carikkan topeng spiderman abg lon dulu ok.. nak pakai pegi skul
.
mk : ehehe..

terkenang gambar dulu2 masa kami bertiga je dulu (mk, pakmir & abg lon) bambam masih dalam perut....
.

Monday, 10 August 2009

sotong masak lemak cili api 2 bijik


hari ni macam takde mood. pagi-pagi ni dah rindu kat abg lon' & bambam. padahal masa weekend duduk ngan derang hari tu mk asyik menjadi monster sebab derang dah bertambah-tambah aktif & kreatif. adeeee je eksperimen derang adeehhh la.. penat nak tgk. terkenang-kenang perangai budak 2 org tu mmg kadang-kadang annoyying..tapi mostly kelakar. merepek-repek eksperimen derang. bergaduh rebut toys, si kecik tu boleh tahan tak padan kecik melawan bila kena buli. pantang abg lon' lepa je..puukk!!! dia lepuk tgn dua tangan kecit dia.
.
jom kita terus ke resepi yg mk masak lah. ni semua puan2 dah tau kot nak masak. tapikan.. mk rasa kalu mk bagi tau jugak macam mana mk masak terasa happy lah..senang je buat org pompuan happy kan.. sedih-sedih pegi lah jalan-jalan kejap beli sebatang lipstick or lipgloss maybe berharga rm10 dah happy... gitu ke? tak pun....sedih runsing jiwa kacau jalan sorang-sorang melayan jiwa lara gitu...singgah salon pergi wash & blow rambut.... happy... damn....
.
bahan-bahan:-
5 ekor sotong
2 bijik cili api (tu pasal nama tajuk nye gitu sbb mk guna cili api 2 bijik je. nak ade rasa ujung2 lidah je supaya bambam boleh makan sama)
2 biji bwg putih
3 biji bwg merah
6 btg kacang panjang (nak lebih pun bleh)
1/2 bijik santan kelapa
1/4 sudu kecik serbuk kunyit
bahan perasa
.
cara-cara:-
  1. tumbuk bwg putih, bwg merah & cili sampai lumat - campak dalam periuk
  2. letak serbuk kunyit & santan, hidupkan api jgn besar sgt...kacau slalu. masukkan garam ke maggi cukup rasa ke, apa-apa yg puan-puan suka nak masukkan lah. jgn pulak masukkan kicap dah la ye.
  3. bila dah mendidih sket, masukkan sotong - kacau selalu
  4. bila rasa sotong dah lembut sket masukkan kacang panjang. jgn lama sgt..nanti dia over-cooked tak sedap.
  5. siap!!

mk juga goreng kembung kukus & telur dadar buat lawan lauk tersebut di atas. budak-budak suka makan. senang je kan....

disebabkan mk rindu abg lon' & bambam mk nak tepek gambar derang....

ni abg lon' masa birthday dia last january, 2nd pic last two weeks punya pic kot 'si bulu mata panjang' kesayangan mk. abg lon' suka bila mk panggil dia gitu. dia rasa special kot. mk suka pegang bulu mata dia dgn jari kasik dia susah nak bukak mata...heheeh.. love u abg lon'


bambam 1o bulan baru pandai berjalan. 2nd pic - eksperimen lalu bawah meja. kalu merangkak = lepas. kalau berdiri = terhantuk/sakit. blankie pink jangan dilupakan? mesti bawa ke mana-mana. speaking of blankie pink tu... sesapa ade jumpa blanket ni kat mana-mana tolooooong lah inform mk. sbb dah lama carik tak jumpa-jumpa. mk potong dua selimut ni. tapi yg lagi satu tu dah hilang so skrg tinggal sekerat jelah. bila nak basuh berperang dgn dia..pastu tak sabar-sabar tunggu kering. blanket pink brand pigeon kot. tolong eh..kalau puan-puan ternampak lah.
tata!!!

Thursday, 6 August 2009

butter prawn - udang masak mentega

salam all...
.
butter prawn ni mk masak malam selasa hari tu. setelah berhempas pulas meng-google serata dunia untuk belajar cara-cara membuat butter prawn yg berjaring-jaring mcm kat hotel tu. tetap tidak berjaya... uhuk.. dia tak jadik jaring..dia jadik jala/bubu je..hiks.. tak la..dia jadik ketul2 yg lazak je.
.
abg lon' bersemangat bila tgk lauk ni. dia kata nak makan byk. sebenarnye dulu pun mk ade buat entry pasal butter prawn nih. tapi takpe la..mk rajin nak type lagi skali. jom tgk resepi.
.
bahan-bahan (untuk sekali makan je ni)
400gm udang sederhana
1/4 cawan susu segar (jgn guna susu ibu - ianya terlalu segar!!)
3 ulas bwg putih (cincang halus)
2 tangkai daun kari
2 biji cili api (masuk 2 bijik je sbb nak kasik ade rasa sket je.. bambam nak makan jugak kan)
4 sudu butter
3 biji telur ayam (amik yg kuning je - yg putih telur yg balance tu bleh buat telur dadar putih, jgn
membazir)
1/2 sudu kecik maggi cukup rasa (ni opt. untuk garam lah)
.
cara-cara:-
  1. panaskan kuali hitam puan-puan, letak butter bila dah panas goreng le udang dgn gembira
  2. bila dah 3/4 masak angkat toskan. mcm mana nak tau dia 3/4 masak? puan-puan teka-teka lah sendiri.
  3. pukul telur kuning bersama susu segar & perasa ketepikan kejap.
  4. dgn butter yg dah tersedia utk goreng udang tu tadi, tumiskan bawang putih sampai harum, pastu leburkan skali cili api & daun kari.
  5. masukkan telur tadi ke dalam kuali. mk google katanya kalu nak dapat jaring-jaring tu kacau tanpa henti guna gerpu la..biar minyak betul2 panas la..semua dah mk buat..tak berjaya!!! GggRRrrr!!
  6. bila dah garing semua tu walaupun tak jadik jaring..don't worry masukkan udang tadik..kacau lagi sampai udang masak. and lauk jadik kering sket.
  7. siap!!

.

umm..rasanya mmg sedap. makanan yg mk masak rasanya selalunya tak mengecewakan. TAPI rupanya tu mmg selalu tidak berpuas hati utk di tgk..hiks..

apa-apa pun habis gak. pakmir siap buat siaran ulangan lagi. before prgi main bola makan se-round. balik dari main bola makan lagi se-round. adakah sbb mk tak mengugut dia..kalau dia makan sikit mk dah takmo masak lagi..heheheeh

esok mk update pasal sotong masak lomak cili api pulak okes!!! da..!!

Wednesday, 5 August 2009

niu sekul

hiks - new school lah!!

abg lon' & bambam dah pergi skolah (taska) baru. being the baby in the family, bambam tu sgt lah over manja. pastu ade sket samseng lak tuh (isk..tak baik ckp anak samseng) tukar, tukar, 'over berani' . yeap that's better!

dia suka pukul abg lon' dia. sekarang ni memang le abg lon' kasik chance kan. sbb skali dia tolak je kepala adik dia guna satu jari je dah tergolek dah. tapi dia tak buat pun. dia sabar je. abis kuat ngadu je "ibuuuuu adik pukul abang!"

esok-esok mk tak jamin lah kan...mesti bergustilah nanti tu.

all this while bambam duduk dgn mama (babysitter) abg lon' plak kat taski. since mk & pakmir tercinta dah tukar keje, maka nak send/fetch kids tu agak membuang masa, minyak & tenaga. campur tolak dengan jalan yg manjang jem je. budak2 tu amat lah jarang melihat matahari ketika mk or pakmir dtg jemput derang. slalunye dah malam lah. kesian kan...

finally kami jumpa taska yg dekat dgn rumah. 3km je dari rumah. last friday tu mk ade bwk the kids pergi melawat taska baru tu. besar giler tempatnye. siap ade indoor playground (yg kecik la.. jgn la byg besar giler plak) ade slides and rumah kecik kegemaran bambam. being 'over berani' like he always be, dia dah conquer rumah kecit tu. siap tak kasik budak2 lain masuk dia jerkahnye baby2 lain tu. isk isk..ni baru sessi pengenalan pun dah jerit-jeritkan anak org. ontah la...

isnin hari tu 1st day derang officially daycare kat situ. abg lon' pun tadika skali kat situ. mk agak nervous dgn bambam sebab ni 1st time dia tinggal dgn org lain. masa dia tinggal dgn mama tu dia baru 2 bulan kan. so dia belom kenal org. tapi bila pagi isnin tu mk hantar dia terus berlari pergi ke rumah kecit 'kepunyaan' dia tu sambil bye bye ibu dia ni. hmmm mushkil ni.. nampaknye rumah kecit lebih berharga dari mk uhuk.

after salam and kiss2 mk balik umah. jadik suri rumah la. pergi bayar bill, cuci kain, kemas rumah and what not. penat ok jadik surirumah. itu takde anak kat umah tu. kalau ade anak skali camne ek? so...mk amatlah salute pada fulltime homemaker (yeap mimi.. i salute u)

10.30am - mk texted je caretaker taska tu. tanya apa khabar abg lon' & bambam. cik El cakap dua-dua ok. bambam tak nangis pun. abg lon' as predicted mmg senang buat kawan baru. dia mmg peramah dari kecik.

pukul 12pm mk dah siap buat semua chores. dah terpinga-pinga nak buat apa plak ni? tidolah!! ehhh mata takmo lelap plak. memang slalu gitu kan? bila kita ada masa & peluang nak tido ke berehat ke tak mo lelap la pulak.

dipendekkan cerita finally dah pukul 5.45pm. mk siap-siap pergi jemput derang. gembira sungguh derang. rindu tau...even baru 10jam je tak jumpa.

semalam mk keje. balik sharp-sharp 5.30pm dapat la jemput anak pukul 6.30pm. balik umah masak butter prawns (nanti update later). harapan mk & pakmir supaya our kids happy & dijaga dgn baik kat taska tu. kami pun dah kurang penat & masa pun banyak jimat. alhamdulillah syukur.

oww..and abg lon' tak sabar-sabar nak tunggu friday sebab friday is 'swimming pool' day katanya.

ok..itu je citer yg tak berapa best plak..haha!!

tata.

Thursday, 30 July 2009

:)

tajuknye gitu sbb ikut petua kak tijah. dia kata kalau tak reti nak letak tajuk apa bubuh je icon org senyum tu.

selalu pagi-pagi nak pegi keje turun dari train tu semua org laju-laju berebut turun dan menuju ke escalator. sambil escalator tu naik sambil semua org melangkah lagi naik supaya lebih cepat kan. paham tak?

pagi tadik mcm kelakar je. sbb ade amoi 2 org depan mk ni mcm blocking tak kasik mk diri dekat-dekat dgn pintu keluar. so takpe lah..mk diri belakang dia. train benti, pintu terbukak, amoi-amoi berlari-lari anak keluar train sambil menuju ke escalator. derang terus langkah naik escalator..sepatutnye derang makin ke atas lah kan.

tapi mk tgk semakin derang melangkah semakin ke bawah. eheheh.. rupanya escalator tu dah ditukar. selalunye sebelah kiri untuk naik, sebelah kanan untuk turun.

tapi hari ni terbalik - vice versa kata omputesnya. kiri turun, kanan naik. amoi-amoi tu tersilap naik la kiranya. muekekekeke... mk dgn bangganya naik yg sebelah kanan tu sambil melangkah pastu senyum2 tgk derang menjerit mcm panik sebab salah naik tangga.

cuba bayangkan ko naik tangga tapi tangga tu turun..mcm treadmill lah.

tulah..eksen lagi.. len kali hormat org tua-tua ok... opss org tua tu semestinye bukan mk lah..ade makcik yg diri sebelah mk tadi dok gelakkan amoi 2 org tu sambil berkata "haa..tu lah..nak cepat sgt"

p/s - esok mk cuti nak uruskan skolah baru budak-budak. isnin pun cuti. have a good weekend puan-puan!!

Monday, 27 July 2009

lebih baik derma dare, daripada hisap dade

remember that quote? uncle sammy vellu punye quote.

pic mk rompak dari bro jinggo dato' mukhriz tgh donate dare. dare ke dato?

tadi at 1.10pm mk baru je balik dari lunch. terserempak dgn colleague baru je pergi derma dare. dare..dare...darah lah!

disebabkan telah tiada dara yang hendak didermakan.. ahaks.. maka mk pun bertekad nak derma darah. dekat je tempat mendermanya tingkat 9 opis mk ni haa.. senang je nak pergi turun lift je. so sangat la keji jika kedekut dare...eh..darah.

owh..interesting. the last time i donated was like 12 years ago. woww i'm old! masa donate tu berat mk ngam2 minimum weight to donate baper tu? 45kg...skrg? hehehe rasanya bleh donate 3 pint!!! hehehe.. tak la..semua org tak kira brapa berat boleh donate 1 pint je. tapi mk mk timbang masa baru je lepas makan tp kan..rasa bangga lak tgk berat diri sendiri lepas makan. hhuhu..nampak macam dah turun sekilo dua. kalau timbang sebelum makan tadi mesti lagi ringan agaknya..

aaaanywayyy... turun la ke tingkat 9, dah la tak pernah turun ke opis org tu. pastu terhegeh2 carik pintu masuk ke opis tu. kena isi borang dulu..officer tu suruh masuk dalam bilik untuk isi form. mk ingatkan dinding bilik tu macam blind curtain yg macam kat pintu keluar carrefour tu..ala..yg mcm plastic keras2 tu..bleh selak2 tu kan.. mk pun selak lah..tak leh pulak.

rupanya itu mmg dinding keras..tapi bentuk & rupanya macam plastic ehehehehe..penat je selak tapi keras. malu je...hiks

pastu kena baring kat kerusi tu kan. mk nampak nurse tu amik bekas plastic besar utk amik my darah. i asked "nurse..apsal i punye bekas besar plak..dia tu (tunjuk mulut kat mamat sebelah mk) plastic dia kecit je. darah i kena amik byk2 ke?"

mk ingat pasal mk darah type 'O+' so banyak diperlukan pasal tu la plastic mk besar. plastic mamat tu kecik. hmm mesti darahnye type yg tak seberapa diperlukan. huhu. tetiba nurse tu jawab "kak..sama je ni haa.. tgk kat bwh tu ade jugak plastic besar kat dia tu. akak ni pun ade plastic kecik ni. semua org 2 plastic. yg besar utk donation, kak kecik utk test"

"oo gitu" dlm hati nak gelak besar dah sbb terperasan plak.

"nanti after test kami akan call kalau ade apa2 ye kak, kalau tak call tu maknanya darah akak ni selamat digunakan lah"

"err..ok lah..u tak payah susah2 call i lah ye"

nurse tu senyum2 sumbing je..malas dia nak layan mk bebel merepek kot..

mula2 nak cocok guna tangan kiri tapi tak jumpa blood vessel nurse tu kata kecik sgt mcm baby punye. rasa bangga tau..vain ku kecil seperti baby..wow..

so kena pindah kerusi cocok sebelah kanan plak. ok.. pump pump pump tak sampai 5 minit kot..penuh satu pint.

tengah-tengah pump tu ibu mk call. inform lah ibu mk tgh donate darah. ibu ckp "wahhh bagusnye anak ibu!" banggo kojap kek situ...

ado photographer juer di situ mengambil gambar penderma2 tau. org lain mk tgk semua malu2 je nak pandang camera. semua control perilaku. tiba tang mk, mk siap sengih2 sambil menunjukkan 'peace' hehehe..bleh??

selesai...kena rest kejap pastu nurse suruh makan, minum dapat nasi tomato free. tapi mk tak amik sbb baru je lepas makan. dapat sijil, dapat mcm2 benda lah dari company yg organize blood donation ni, thanks semua.

ok puan2 yg berhajat nak derma tu silalah. pergi je terus ke pusat derma darah kat sebelah national library berdepan dgn IJN tu ha.. tak sakit pun..kejap je plak tu.

Wednesday, 22 July 2009

hari besar kakcik (day 3)

19/7/09 - Klang
.
perjalanan bermula pukul 10.30am. kami berkumpul kat toll senawang. sampai sana benti kejap sementara kakngah ikat2 reben color purple kat kereta kami konon2 nye bukti kami rombongan pengantin.
.
belum apa-apa abg poie & kak ain tarik diri sbb kereta over heated plak. derang pusing. thank god abg lon' tak jadik naik dgn abg poie kalu tak gerenti melalak satu keje pulak kami nak pusing jemput dia.
.
ni pagi ahad tu sebelum pergi. budak-budak ni mmg mk pakaikan baju biasa dulu. dah dekat2 sampai umah pengantin baru tukau kan baju cantik. kalu tak kang kejap je dah jadik kopam.
.

kami sampai tepat pukul 1.00pm. cuaca panas terik tapi lagi bagus dari hujan kan..kan janet kan..kan.. (tetiba) dari kiri : muka sekerat ibu aro, along anor, along lina dgn spek beyoncetnye, kakngah azlin, miza & yg membelakangakan camera tak sure lak sapa. "sapa tu???"
.
these are our next generation, L-R: ms.julia, ms.iman, ms. sara & ms. amani
.
mk tak kenal semua ni kecuali en.dafi & pn.lili je. yg lain2 tu mungkin kawan/sedara pihak lelaki agaknya.
.
sebenarnye pagi ahad tu pengantin lelaki demam panas. adakah kerana kejutan malam pertama? opssss!!! heheheeh jgn marah kakcik!! risau juer takut dafi tak bermaya dihari besar dia. tapi alhamdulillah dia ok lepas kakcik memberikan ciuman hangat..hahaha tak la.. dafi okey after makan panadol activefast (iklan tidak berbayar ni)
.
" eh..tgk tu sayang" mungkin itulah yg dafi ckp kat kakcik lili..heeheh
.
cuaca mmg panas terik, kat klang takde bersanding. hanya ada makan beradap. lauk pauk pengantin sgt sedap belaka. mk makan bersungguh-sungguh. kakcik mesti tak kenyangkan? dia mana bleh mkn betul2 hehehe... owh ini adik alan. dia kata dia nak kelihatan hensem dihari perkahwinannye nanti. adakah dia nak buat plastik surgery? mungkin tidak...
.
bam-bam yg moodnye ok sepanjang hari. tapi mukanya menjadik merah mcm udang kena bakar. dia sgt suka makan kek kukus buah-buahan itu.
.
last but not least - gambar pontianak harum sundal malam yg beriman..heheheeh. bersama bam-bam yg mukanya mmg mcm dah kena panggang dah.
.
kami sampai rumah pukul 5.00pm. penatnye aduhaiiii tuhan je yg tahu. tapi penat tu kira berbaloi. bukan selalu kita penat tapi gumbira kan...alhamdulillah semuanya selesai dengan baik.
.
mk ucapkan terima kasih kepada semua tetamu yg hadir. dan yg tak dapat hadir tu harapnya doakan lah kesejahteraan pasangan pengantin kita semoga berkekalan hingga ke hujung nyawa. tapi jgn lak jadik mcm erra fazira dlm cerita tu..dah kerepot gatal lagi nak ngorat lak cucu sendiri tah hape hape ek..citer tu merepek lah!!
.
eh..sorry mk melalut. tak sabar tunggu gambar dari official photog-
.
sehingga berjumpa di lain wedding!!! selamat pengantin baru buat kakcik yg mk sayang. pada dafi sila jaga kakcik lili saya dgn sempurna ok. ini serious ok!!! ehehe..welcome to the crazy family tho. raya tahun ni balik mana cik?
.


Tuesday, 21 July 2009

hari besar kakcik (day 2)

salam selasa,
.
seperti dijanjikan mk dah upload gambar2 di Hari Besar kakcik lily untuk tatapan puan-puan. skali lagi diingatkan gambar-gambar pengantin yg lagi cantik-cantik semua kat official photogropher ye. tapi mk lom dapat lagi gambar2 tu semua...
.
so..kita enjoy yg ni dulu la ye...
.
MB - Tok Mat datang jugak dlm pukul 11.00am. ingatkan dia tak dtg sbb dia dah hadiahkan bouquet besar giler, skali dia dtg juer. masa tu mk baru balik dr seremban jemput pakmir baru sampai. dgn suar katok tu mk sengih2 je depan MB hehe.. owh ye - MB ni kiranya org kampung kami le juer - Rantau (pic snapped by Abg Poie)
.
Abg Poie & kak ain bersanding - comel sgt!! official photog pun ade snapped gmbr derang ni.
.
ibu & ayah menunggu kedatangan tetamu di gate utama. sempat pandang camera walaupun tangan ayah tu penuh dgn envelope $$ ehehehe..baper ribu collection Encik??
.
nak dijadikan cerita sebelum kakcik lili kawin ni kakngah la yg paling bz buat preparation. masa dia ulang alik dr melaka-rantau tu dia eksiden puan-puan!!! kesian sgt. aaa..pagar umah makcik ni la yg kakngah langgar sampai roboh. so.. gambar ni sebagai bukti makcik ni dah maafkan kakngah la kiranya.. bleh gitu?
.
kenduri kali ni orang sgt ramai datang. maybe sbb mmg dah lama tunggu kakcik kawin & serentak dgn nak melawat ayah. ayah kan baru baik dari operation kan. kawan2 dia dtg..masyaallah..ramainye.. mk tak sempat makan tau. tak rasa pun lauk ayam masak merah & masak lemak telur itik tu..huk huk
.
ni cousin mk - pn. anis happily posing for the camera
.
bam-bam sgt gembira dapat memegang bunga manggar. takmo lepas-lepas ok. pengantin dah sampai masa ni terpaksa gak tarik bunga manggar tu dari dia. isk isk
.
purple di hari kenduri - mk, mira, ieyka, ibu, kak ain, ayah, kakngah, kaklong, abg poie, bam-bam (masih takmo lepaskan bunga manggar) & pakmir tercinte (adik alan takde dlm gmbr)
.
again, all of us in purple - berdiri dr kiri - mk, ieyka, kak ain, kakngah, ayah, kaklong, bam-bam & pakmir. duduk dari kiri - mira, ibu & sakina (snapped by abg poie) adik alan masih tiada dlm gambar - dia sedang bz melayan bakal pak mentua makan. hehe
.
ini cousin mk - angah alin & husband - abg din
.
kakngah dgn abg ngah
.
colleague mk yg berjaya mencari umah kami yg di ceruk rantau - abg ilyas & family (abg poie pun menyelit nak amik pic)
.
mk perasankan kalau mk excitedkan, mesti mk menjadik jongang arnab!! haha. tapi disebabkan nak tunjuk kat puan-puan that this is my very good friend iqma. kami dah kawan baik susah senang menangis ketawa tergolek terlentang since we were 9 years old sampai skrg ni.
.
bonda & kaklong
.
tiger aum (cinta hati amira -haha sorry mira jgn marah makteh aa), mira & kakngah (mira yelah anak kakngah, tiger aum yelah bf mira
.
again abg poie dgn girlfren nye kak ain
.
kakngah & amira
.
yours truly dgn bonda tercinta
.
Aaaa pengantin lelaki dah sampai wehhh!!!! copek copek poie nyambuttt!!! Dafi looks so tampan dgn baju pahlawan nye. senyum simpul tak putus2. the bestman is Mr. Hunch yg byk menolong kami masa kenduri ni 'thanks a lot'
.

cuaca sgt panas - pengantin tetap tersenyum. mula-mula hari macam nak hujan. tapi macam biasalah orang tua-tua punya petua baling baju busyuk pengantin atas bumbung rumah. kakcik ingat tak agaknya nak kait semula baju dia kat atas rumah tu? masa mk dulu terus tak ingat nak kait balik after habis kenduri. tapi time mk hujan juer...heheeh renyai-renyai
.
pretty kakcik in purple - bridemaid is Tasha si model to be super tinggi. dia pakai selipar jepun je ni kot. see she's even taller than kakcik. i love kakcik's kebaya cantik & terletak je
.
pengantin dipertemukan akhirnya. jom kita pergi bersanding!!
.
close up sket. kakcik memakai fake eyelashes tiga tingkat. kalah rozita che wan ok. but dalam gambar nampak natural je. So cantik... i like!
.
bestman Mr. Hunch setia mengipas pengantin. tak lenguh ke tgn tu??
.
pengantin jalan laju sgt sampai ditegur dek mak andam "nak gi mana laju2 tu? lapar ke?"
.
kompang sebagai pelengkap majlis
.
amira dah nak balik uni - mk paksa dia bengkokkan kaki dia kasik nmpk dia pendek sket dr makteh dia ni..sambil ibu dia tgk je adik dia membuli anak dara kesayangan dia..
.
makan beradap - derang makan mk tak sempat nak snap picture byk2. tetamu makin lama makin ramai. terkejar2 kami ke sana ke mari.
.
mk suka gambar ni kakcik nampak cantik sgt.
.
yun & mk - ni pun relative yg agak close dgn mk
.
yg seronoknye di NS ni org kawin ade caklempong tau. nana our niece with her caklempong team. greaaaattttt one!!! mk bam-bam tetiba tak sedar diri joget sesama.. hehe
.
ms. nana in action
.
ni ha rupanya abg lon' ni. sepanjang kenduri mmg payah nak nampak muka dia. asyik main dgn cousins. muka dah comot giler kopam! takpe lah abg lon' enjoy your life ok. bukan senang nak berkumpul semua ada kan
.
nana plays the tamborine pulak with bam-bam yg sgt teruja nak main sama. blkg si bam-bam yg nmpk muka sekerat je tu is Kasih Camelia
.
yayyy!! mk berjaya menyelitkan diri dgn main tamborine
.
emilia was my ex-schoolmate
.
sorry mas - have to upload this pic jugak. mas nak kawin this coming december kot 'congrats girl'
.
the bestest girlfren ever matun, dina, mk & iqma
.
amy & hubs- abg zul
.
meah my ex-housemate dtg jugak dgn family 'thanks meah'
.
meah & family with pengantin (ala baby kecit tak pandang camera)
.
ok. this time is perfect!! anak bujang meah yg sulung tu is a golfer. kecit kecit dah pandai men golf. mk yg dah tua bangka ni tak pernah la nak main golf. setakat berani curik2 pegang kayu pakmir dlm store room tu kadang-kadang..haha berangan main golf sesambil vacum bilik tu.
.
mk pun tak paham ngape tetiba badan jadik senget gini. haha
.
anak sapa la yg kopam ni. entah kayu apa la yg dia buat main. ade taik lembu tepi jalan raya tu pun dia sgt happy tgk ok. siap gelak2 lagi.
.
nih lagi satu. suffian anak abg poie & abg lon' budak tak reti dok diam. suffian baru je cedera parah pagi tu sbb mata terkena kawat panjang giler. tgk pun ngeri. tapi dia sket pun tak nangis. abg lon' yg ngeri bercerita dgn mk sambil tutup mata dgn tangan sambil bercerita. abg lon mmg takut darah & takut sakit.
.
kaklong lina & anak-anak daranya (nana si pemain caklempong, along lina, ieyka si kaklong yg sweet & kakngah zaireen model wanna be)
.
owh - ini yelah ms. deja si bam-bam makton
matanye bulat!!! boleh tahan lasak baru 6 bulan
.
kami di pelaminan. semua dah naik pelamin. tunggu iqma je lagi. deja bam-bam terseksa melayan auntie2 dia yg giler.
.
flying kisses from us. fuhhh!!! Tun Tun apsal ko tak tiup kisses??
.
mk tak paham budak2 yg duk atas kerusi tu apsal la derang cenggitu..hehe
.
ni lagi satu.. mk & amy dah senyum2 manis di situ. tp apa dah jadik kat atas tu?? Tun Tun apsal ko tetiba rukuk? solat duha kah??
.
ok - sekian dulu buat hari ini. mk sangat penat menaip dan hampir nak muntah tgk gambar.
.
tata!! sambung lagi sket je esok ye.