$

Tuesday, 10 November 2009

healthy but guilty Tang Hoon Goreng (Fried Glass Noodle)





Salam Selasa,

dalam dunia ni macam2 masalah ade. tp kita kena tau cara bagaimana nak menenangkan pikiran. for me - makan. but before makan i need to cook first. tetapi disebabkan baru pagi tadi try pakai jeans lama, pastu muat pulak tu sedap dipakai mcm dulu-dulu. maka apa kata kita masak pastu paksa org lain makan.

i once read - nasha aziz the well known model tu jaga badan dengan hanya makan tang hoon or you want to call it soo hoon or cakap omputeh nye glass noodle. nasha rebus tanghoon ni..pastu dia perah limau nipis dia makan gitu saje. sedap ke? mestilah tak sedap!!! pasal itu la dia makan sikit saje & menjadik kurus. hah!!

my version of tang hoon goreng still heatlhy but guilty heheh...jom ke resepi.

bembahan:-
  • secekak tanghoon (rendam dlm air sejuk je sampai lembut)
  • 1/2 btg carrot (shreded)
  • kobis ikut suka byk mana
  • crab stick (potong kekecik)
  • cili api (tumbuk)
  • bawang merah (tumbuk)
  • bawang putih (tumbuk)
  • 1 biji telur
  • chicken stalk
  • garam
  • white/black pepper
cecara:-
  1. tumis bwg putih, merah, cili sampai naik bau
  2. masukkan chicken stalk
  3. masukkan crab stick
  4. masukkan kobis
  5. masukkan carrot
  6. pecahkan telur
  7. masukkan tang hoon
  8. kacau sampai puas hati
  9. rasa - kalau tak masin tambah garam
  10. masukkan white or black pepper
  11. siap!!
rasa dia podeh podeh addicted!!

p/s- balik kang nak try jeans lama lagi satu. rasanya peluang amat tipis utk muat. tapi mencuba itu tidak salah, bukan?

3 comments:

darling8tabby said...

akak pangil suhoon..hehe

laa..nasha buat camtu je..harus la tak sedap..and patut dia kurus...
heheh

Mak Ton said...

tanghoon ko sgt sedap rupanya...

teruja nk mkn....

MK said...

kak pinas - dah cuba ke suhoon ltk limau nipis. minggu dpn trus akak kurus

matun - eleh..aku teruja nak makan sup ayam kampung kau. campo kicap podeh. nyumm!