$

Thursday, 22 November 2007

coklat kek busu leha

Puan2, this few weeks mk berperangai tak best sorry le... asyik membebel merepek2 je. hokeh le.. this week kureng moody sbb ade special day iaitu.... b'day Pak Mir tercinte!!!! yg keberapa ek?? ke 30-an la..gitu..hiks..mk & abg lon decided nak buat coklat kek yg resepinye dah berkurun kami dpt. ni kira resepi turun temurun la... nervous sungguh nak buat kek ni. 1st time ni tau. nasib baik le ade assistant. happy sgt sbb kek ni jadik perfect!!! abg lon pun puji "Ya Allah... sedapnye kek ibu!!" heeheheheh tak sangka you ol!!

bagi puan2 yg bersifat amatur mcm mk ni, rasanye bleh le mencuba kek ni..gerenti sodap. to cheh to kak ngah yg tak berputus asa memberikan resepi ni berkali2 kepada adiknye yg agak blur dlm aturcara dapur mendapur ni.okeh...

bahan2nye (loyang 25cm / 1kg kot)
KEK
  • 6 biji telur
  • 1 1/2 cwn butter (mk guna marjerin daisy jerk)
  • 2 1/4 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula castor (gula halus biasa pun bleh gak)
  • 1 cwn serbuk koko (mk guna brand van houten rm8+ utk tin 500gm)
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 1 sk baking soda

TOPPING

  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula icing
  • 1/2 cwn minyak masak
  • 1/2 cwn susu pekat manis
  • 5 sb air suam
  • chocolate rice (utk hiasan je...takde pun takpe)

p/s: gunakan cwn yg sama setiap kali menyukat bahan2 tau..jgn plak jap guna mug, jap guna gelas jap guna kole gitu..paham!!

care2nye:

  1. pukul butter/marjerin + gula hingga kembang mambang
  2. masukkan telur satu demi satu
  3. ayak tepung bersama2 dgn serbuk koko & baking soda
  4. masukkan tepung sikit2 dlm adunan (no.1) tadik. pukul rata
  5. masukkan 1/2 cwn air - pukul rata
  6. masukkan lagi 1/2 cwn air - pukul rata
  7. masukkan lagi 1/2 cwn air pukul lagi. buat 3 kali tau..jgn malas!! kalu ltk semua air sekali gus nanti tak jadik (kata kak ngah la, tipu dia, tipu le mk, hiks!)
  8. panaskan oven dlm 10 minit 170'
  9. pastu sapu keliling & lantai loyang ngan marjerin-masukkan adunan
  10. bakar 45 minit - 1 jam.
  11. dah siap, kuarkan dr oven, keluarkan kek dr loyang - sejukkan.
  12. buat topping dia - didihkan air dlm kuali, masukkan segala bahan2 topping dlm periuk kecik, kacau sampai cair sebati (double boiling technique le nih).
  13. sapu rata2 atas kek tadi. kalu kek tu tak rata, potong atasnye kasik rata la... tp mk malas...sbb kek tu dah cantik dah rasanye le...hiks..
  14. pastu panggil abg lon yg dari tadi telah mencuba berkali2 utk menolong membabitkan diri dlm pembuatan kek utk ayahnye ini. masalahnye, dia letak coklat rice tu satu tempat je... heeheheh tapi takpe le..dia ikhlas nak tolong kan biar je le.. puji je..senang citer.

kalau tak sabar makan la bila dah sejuk tu. tapi kalu simpan dlm fridge semalaman...lagi le sedap tau!!! kalah secret recipe punye kek!! tak tipuuuuuuu!!! eh lupa nak cakap Busu Leha tu yelah Ibu mk ye puan2... saaaaaaaayaaaang ibu!!!!

5 comments:

sue.anne.na said...

puan MK, nak tanya....
1) telur tu kena pakai telur size ape?
2) er... cawan ni kan... nak pakai cawan minum petang tu ke "cup" yang beli kat kedai banyak2 tu.. yang ada 1/4 tsp, 1/2 cup - yang satu ikat ada banyak2 tu...?
3) 5 sb air suam itu ape.... eh?
1 sk baking soda tu ape eh jugak?

sekian, tima kasih :D

MK said...

sue.anne.na: telur mk guna grade B. cwn mk guna cwn minum kopi tu je..tp yg rendah punye. nak guna yg beli cup cup sukatan tu pun boleh je.

5 sudu besar air suam

1 sudu kecil baking soda

selamat mencuba!!

sue.anne.na said...

oraiti.. tengkiu :D

hahahah.. tak terpikir langsung SB = sudu besar, SK = sudu kecik.

kehkehkeh..

thanks!
anne

MTM said...

along baru buat tadi nk bg lecturer mkn..hrp2 sedap..hihihi

MK said...

makteh pun dah lama tak buat. good luck bebeh!!