eii.. mk dah tulis panjang2 tadi... tah macam mana terhilang plak dia..magic betul la.. so..kena la buat kelakar lagi skali... tp mesti dah sekelakar mende2 yg ditulis tadi...tension sungguh!!!!!!
aa...nampak kan gmbr kat atas tu, berasap2 lagi tau..sedapnyeeeeeee...yg kaler itam2 tu bukan tunggul kayu okeh... itu le ikan mackarel a.k.a sardin!!! yummy!! ingat lagi tak posting pasal kari daging utk insan tercinte? aha... ini le variasi dr resepi tersebut tp ade tukau sket je...
bahan2nye (2 1/2 org mkn)
- 1 tin kecik ikan mackarel cap ayam (guna mackarel psl dia keras sket..kalu sardin nanti dia hancur bila dikarikannye)
- satu senduk kecil serbuk kari (mkguna adabi melazatkan, adabi menyelerakan...)
- 1 ulas bwg putih (ditumbuk)
- 4 biji bwg merah (ditumbuk)
- 2 biji kentang (potong 4)
- 1/2 biji santan kelapa perah dgn 2 cwn air (kalu rasa santan tak cukup pepandai le tambah sendiri)
- garam secukupnye
- 4 sudu besar minyak masak (utk menumis)
Care2nye:
- tumis bwg kecik & bwg merah sampai wangi masukkan garam
- masukkan kentang kacau rate, masukkan serbuk kari kacau lagi
- masukkan santan kecikkan api, kacau selalu.
- didih sampai kentang empuk ye
- dah empuk kentang, masukkan ikan mackarel tu..masukkan sos tomato dia skali.
- rasa - sedap? - makan le... yummy!!!
tadik kak semah ade kasik resepi cekodok sardin. besok2 mk cube buat la ye... bagi penggemar sardin skali dpt makan sardin bahagia rasanya....
No comments:
Post a Comment