$

Saturday 24 November 2007

Egg Tart yg Menakjubkan


Egg Tart yg Menakjubkan
mk teruja puan2, sungguh teruja rasa takjub terhadap diri sendiri..eheheheh baru le tau yg mk pandai buat EGG TART!!!! selama idup ni duit2 byk terbazir sbb telah membeli egg tart kat kedai kek yg blom tentu sedap. main teka2 je pastu bayar...hiks.. sungguh riak kan..okey..mari kita mulakan pemberian resepi
bahan2
Pastry:
  • 200 gm marjerin/butter
  • 80 gm gula icing
  • 1 biji telur
  • 410gm tepung gandum (kalu lembik sgt bleh tambah tepung lagi ok)
  • 1/2 sudu esen vanila (tp kali ni mk lupe nak ltk, anyway sedap juer rasanye)

Filling (bukan feeling ok):

  • 1 cwn fresh milk
  • 1/2 cwn gula
  • 1/2 cwn air
  • 1/4 cwn brown sugar
  • 4 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 sb tepung kastard

cara2nye:

  1. pukul gula + butter sampai kembang
  2. masukkan telur sedikit demi sedikit (skema kan ayat ni?)
  3. masukkan tepung sikit sikit, uli sampai jadik doh. kalu rasa mcm cair sgt..tambah le tepung ok.
  4. simpan dlm fridge dlm 1/2 jam ok.
  5. panaskan oven 180' - 10 minit
  6. sementara tunggu doh, bleh buat filling - campur je semua bahan dlm mangkuk ke periuk ke, pukul sebati - siap!!!
  7. ambik seketul doh tu, leper2 kan dlm acuan, agak2 je, buat cantik2 tau..jgn tebal sgt..buat kurang drpd 1/2 cm tebal
  8. pastu cocok2 ngan garpu supaya tak menggelembung bila bakar nanti. masukkan dlm oven yg kita dah panaskan tadi 180' - 10 minit.
  9. pastu keluarkan, masukkan filling penuh2 tau, pastu masukkan semula 15-20 minit sampai crust dia garing & fillingnye masak.
  10. sejukkan, bila dah sejuk baru keluarkan dr acuan - siap!!!!
ni pasrty dicocok dgn garfu

pg ni mk bwk dtg opis 16 pcs. 17 org dpt rasa tart ni. overall nye dapat good comments. mk sukeeeeee!!! yeay!!! go go mk!!! hoogaah hooggaahh!! jumpa lagi di lain posting okeh!! bye!! selamat mencuba puan2!!

sejukkan tart

model paksa - wong, zureen, cath

model paksa lagi - ita & justin tembeling


No comments: