$

Wednesday, 5 August 2009

niu sekul

hiks - new school lah!!

abg lon' & bambam dah pergi skolah (taska) baru. being the baby in the family, bambam tu sgt lah over manja. pastu ade sket samseng lak tuh (isk..tak baik ckp anak samseng) tukar, tukar, 'over berani' . yeap that's better!

dia suka pukul abg lon' dia. sekarang ni memang le abg lon' kasik chance kan. sbb skali dia tolak je kepala adik dia guna satu jari je dah tergolek dah. tapi dia tak buat pun. dia sabar je. abis kuat ngadu je "ibuuuuu adik pukul abang!"

esok-esok mk tak jamin lah kan...mesti bergustilah nanti tu.

all this while bambam duduk dgn mama (babysitter) abg lon' plak kat taski. since mk & pakmir tercinta dah tukar keje, maka nak send/fetch kids tu agak membuang masa, minyak & tenaga. campur tolak dengan jalan yg manjang jem je. budak2 tu amat lah jarang melihat matahari ketika mk or pakmir dtg jemput derang. slalunye dah malam lah. kesian kan...

finally kami jumpa taska yg dekat dgn rumah. 3km je dari rumah. last friday tu mk ade bwk the kids pergi melawat taska baru tu. besar giler tempatnye. siap ade indoor playground (yg kecik la.. jgn la byg besar giler plak) ade slides and rumah kecik kegemaran bambam. being 'over berani' like he always be, dia dah conquer rumah kecit tu. siap tak kasik budak2 lain masuk dia jerkahnye baby2 lain tu. isk isk..ni baru sessi pengenalan pun dah jerit-jeritkan anak org. ontah la...

isnin hari tu 1st day derang officially daycare kat situ. abg lon' pun tadika skali kat situ. mk agak nervous dgn bambam sebab ni 1st time dia tinggal dgn org lain. masa dia tinggal dgn mama tu dia baru 2 bulan kan. so dia belom kenal org. tapi bila pagi isnin tu mk hantar dia terus berlari pergi ke rumah kecit 'kepunyaan' dia tu sambil bye bye ibu dia ni. hmmm mushkil ni.. nampaknye rumah kecit lebih berharga dari mk uhuk.

after salam and kiss2 mk balik umah. jadik suri rumah la. pergi bayar bill, cuci kain, kemas rumah and what not. penat ok jadik surirumah. itu takde anak kat umah tu. kalau ade anak skali camne ek? so...mk amatlah salute pada fulltime homemaker (yeap mimi.. i salute u)

10.30am - mk texted je caretaker taska tu. tanya apa khabar abg lon' & bambam. cik El cakap dua-dua ok. bambam tak nangis pun. abg lon' as predicted mmg senang buat kawan baru. dia mmg peramah dari kecik.

pukul 12pm mk dah siap buat semua chores. dah terpinga-pinga nak buat apa plak ni? tidolah!! ehhh mata takmo lelap plak. memang slalu gitu kan? bila kita ada masa & peluang nak tido ke berehat ke tak mo lelap la pulak.

dipendekkan cerita finally dah pukul 5.45pm. mk siap-siap pergi jemput derang. gembira sungguh derang. rindu tau...even baru 10jam je tak jumpa.

semalam mk keje. balik sharp-sharp 5.30pm dapat la jemput anak pukul 6.30pm. balik umah masak butter prawns (nanti update later). harapan mk & pakmir supaya our kids happy & dijaga dgn baik kat taska tu. kami pun dah kurang penat & masa pun banyak jimat. alhamdulillah syukur.

oww..and abg lon' tak sabar-sabar nak tunggu friday sebab friday is 'swimming pool' day katanya.

ok..itu je citer yg tak berapa best plak..haha!!

tata.

4 comments:

Ms.Lilies said...

senang cite anak2 ko x meragam time ko tinggalkan...hehehe..sok2 gi sek dah senang dah tu

Mak Ton said...

huhu..
bebdk udah happy ngan sekul nye..
so blk dh awal...
dah buleh la untuk menmbh bilangan...

MK said...

mimi - blom seminggu lagi mie.. lom bleh buat judgement

makton - menambah bilangan apo? bulu ketiak??

darling8tabby said...

intan dah start keje baru ehhh..
sambung kat ym naaa...