$

Thursday, 6 August 2009

butter prawn - udang masak mentega

salam all...
.
butter prawn ni mk masak malam selasa hari tu. setelah berhempas pulas meng-google serata dunia untuk belajar cara-cara membuat butter prawn yg berjaring-jaring mcm kat hotel tu. tetap tidak berjaya... uhuk.. dia tak jadik jaring..dia jadik jala/bubu je..hiks.. tak la..dia jadik ketul2 yg lazak je.
.
abg lon' bersemangat bila tgk lauk ni. dia kata nak makan byk. sebenarnye dulu pun mk ade buat entry pasal butter prawn nih. tapi takpe la..mk rajin nak type lagi skali. jom tgk resepi.
.
bahan-bahan (untuk sekali makan je ni)
400gm udang sederhana
1/4 cawan susu segar (jgn guna susu ibu - ianya terlalu segar!!)
3 ulas bwg putih (cincang halus)
2 tangkai daun kari
2 biji cili api (masuk 2 bijik je sbb nak kasik ade rasa sket je.. bambam nak makan jugak kan)
4 sudu butter
3 biji telur ayam (amik yg kuning je - yg putih telur yg balance tu bleh buat telur dadar putih, jgn
membazir)
1/2 sudu kecik maggi cukup rasa (ni opt. untuk garam lah)
.
cara-cara:-
  1. panaskan kuali hitam puan-puan, letak butter bila dah panas goreng le udang dgn gembira
  2. bila dah 3/4 masak angkat toskan. mcm mana nak tau dia 3/4 masak? puan-puan teka-teka lah sendiri.
  3. pukul telur kuning bersama susu segar & perasa ketepikan kejap.
  4. dgn butter yg dah tersedia utk goreng udang tu tadi, tumiskan bawang putih sampai harum, pastu leburkan skali cili api & daun kari.
  5. masukkan telur tadi ke dalam kuali. mk google katanya kalu nak dapat jaring-jaring tu kacau tanpa henti guna gerpu la..biar minyak betul2 panas la..semua dah mk buat..tak berjaya!!! GggRRrrr!!
  6. bila dah garing semua tu walaupun tak jadik jaring..don't worry masukkan udang tadik..kacau lagi sampai udang masak. and lauk jadik kering sket.
  7. siap!!

.

umm..rasanya mmg sedap. makanan yg mk masak rasanya selalunya tak mengecewakan. TAPI rupanya tu mmg selalu tidak berpuas hati utk di tgk..hiks..

apa-apa pun habis gak. pakmir siap buat siaran ulangan lagi. before prgi main bola makan se-round. balik dari main bola makan lagi se-round. adakah sbb mk tak mengugut dia..kalau dia makan sikit mk dah takmo masak lagi..heheheeh

esok mk update pasal sotong masak lomak cili api pulak okes!!! da..!!

8 comments:

Mak Ton said...

wow...
best la buttered prawn...
amik resepi lah..
nk buat juer...

Ita Shadila said...

eskius mi.. kuali i x hitam okeh!! ahahah *in denial sebenarnya*

MK said...

makton - cer ko buat ton.. pastu kalu ko dpt buat jaring2 tu aku banje ko kat kantin makmok..

ita - kuali mk mmg hitam tau.. pastu dapur masak mk dah roboh huuu itu membuktikan mk rajin masak harkh!!

Desert Rose said...

Haah tak jadik jaring2 kan....mesti derang tipu... goreng ngan cebisan jaring kot ek

eyda said...

saya ade banyak kuali, tetapi feveret saye tetap kuali hitam ittew. Boleh try la resepi ni, tak berjaring pon takde janji sodap...

MK said...

DR- cebisan jaring? muheheheh boleh jadi lah kot kan..nanti mk cuba

eyda - saya ade satu kuali saje. mmg itu lah peberet saya sbb saya tiada pilihan lain

darling8tabby said...

ghope tak fentin, yg fenting cedappppppppppppp

MK said...

masih tidak berpuas hati juer kakak. saya kan berangan-angan nak jadik chef kintan