$

Friday, 23 October 2009

brownies walnut super laku


nampak tak ade corak mcm strawberry kat brownies mk itu? itu sebenarnye tak disengajakan. mula2 topping mmg dah siap letak. pastu dah lelama tu mk rasa nak tambah topping lagi sebab mmg ade lebih sket lagi topping tersebut. so letak la kat atas brownies itu. tetiba dia jadik gitu mcm bentuk strawberry. teruslah mk cakap ngan semua tetamu yg mmg mk nak buat gambar strawberry..hehehehe....

tetamu mk agak kagum ye..dgn hasil gmbr strawberry itu.. hah!!

tsk - tgh sakit perut nih... nak gi toilet tapi kan sungguh tidak syok jika bila kita masuk toilet office dan terus dihidangkan dgn bau-bauan dari pihak lain yg sungguh tidak mengujakan siap beserta dgn sound effect nye . Nooo jangan imagine...!!!!

so... mari le kita update dulu lah resepi brownies walnut super laku mk pada kali ini ye puan2. dolu-dolu mk ade buat sila rujuk resepi brownies kering hehehe... kali ni mk guna resepi lain pulak. hasilnye maveles! sehingga mk berjaya buat sampai 3 bijik sbb habis laku dimakan oleh tetamu2. pastu kan mk ade lah buat untuk bawak ke rumah emak (mertua) sambil berangan2 mak puji nanti...heheheeh

akan tatapi.... ade lah org itu terlupa membawaknye. dia tinggalkan kat atas dining table umah mk saje. jadiknye puji-pujian dari emak hanya tinggal angan2 saje... takpe ma..nanti mk buat lagi ok (bila tu?) jom ke resepi:-

bembahan:-

utk brownies:-
  • 1 cwn butter
  • 1 cwn gula
  • 2 sudu kecit vanilla extract
  • 4 biji telur
  • 3/4 cwn serbuk koko (van houten sedap)
  • 1 cwn tepung
  • 1/2 sudu kecit baking powder
  • 1/4 sudu kecit garam halus
  • 1/2 cwn walnut (kalau nak letak 1 cwn pun takde masalah)
utk topping:-
  • 1/2 cwn susu pekat
  • 1/4 cwn gula castor
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 2 sudu air (takde pun takpe)
  • 1/4 cwn minyak masak
cecara:-
  1. Cara-cara panaskan oven ke suhu 175C. greasekan baking pan.
  2. cairkan butter, kacaukan gula dan vanilla. Tambahkan telur satu persatu, pukul dgn sudu setiap kali tambah telur.
  3. tambah serbuk koko pukul sampai lenguh ketiak. tambah tepung, baking powder, garam dan pukul lagi sbb dia degil kena pukul byk kali.
  4. masukkan kacang dan gaul. tuang dalam baking pan dan bakar selama 40-45 minit
  5. sejukkan brownies.
  6. Untuk membuat topping, masukkan semua bembahan dlm periuk pastu panaskan guna double boiler. kacau sampai dia cair likat sket.  
  7. bila brownies dah agak sejuk baru le sapu topping. utk lebih menampakkan puan pemasak yg hebat. tunggu sampai tetamu datang. pastu baru buat-buat macam "owh..sila masuk..duduk duduk ye... jap ye..mk baru je nak bubuh topping brownies ni" sambil tuang topping atas brownies tadi.
mesti nampak hebat di mata tetamu puan-puan...

selamat mencuba!!!!

ok - now mk nak pergi toilet dgn harapan bau-bauan yg tidak mengujakan itu telah lenyap. kalu masih ade bau mk nak bwk scented candle sambil uk-uk. kelassssss!!!!

4 comments:

Ms.Lilies said...

okeh...resepi ni pun aku nak curikkkkk ehehehe

darling8tabby said...

alamak sedapnyer dek..
harus print out..esok mau buat..hehe

chics said...

nakkkkk nakkk

MK said...

mimi: jgn curik...curik berdosa alip lam lam ha!!

kak pinas: dah buat lom kak??

chics: akak dah lama nak try pinkretro bazaar brownies tu... tah bila lah nak dpt nih..