$

Wednesday, 30 September 2009

nasi tomato & ayam masak merah

assalamualaikum - selamat hari raya puan2.
.
rindu nak bersiaran, yelah..hampir sebulan mk bercuti meluangkan masa bersama keluarga tercinta di bulan ramadhan. artis terkenal mcm mk ni sgt bz kan time2 lain. ramadhan je la untuk family gitu.. hiks
.
citer raya nanti mk update lah yo. nak update citer masak2 dulu. banyak juadah mk masak sempena percutian ni. tapi mlm semalam mk masak nasi tomato + ayam masak merah. sukses!!! gumbira gumbira...
.
walaupun kawan mk bernama dr.nin (bukan nama sebenar) org bujang yg pandai memasak berkata bahwa beliau telah me-reject untuk membuat nasi tomato sebab kerak nasi tu membuatkan beliau sasau untuk membersihkannye tetapi mk nak buat juer. mmg berkerak nasik ini. adakah kerana mk tak reti nak masaknye tanpa kerak? wallahualam. rendam je la periuk tu selama 2 malam sampai basi nanti pastu sental le.. kalau tak bersih juer.. buang je periuk tu. opss pastikan bukan periuk vision puan2 ok!! kalau nak buang juer periuk vision tu habaq kat mk. nanti mk tunggu kat tong sampah puan2..nak kutip periuk vision itu...
.
dr.nin (bukan nama sebenar) juer telah mengajar mk sejenis sayur kegemaran beliau semasa menetap di obesi. nama sayur itu yelah 'rocket'. tidak lah pernah mk tau ade sayur nama rocket. rocket yg mk tau hanya rocket yg membawa dr.sheikh muzaffar ke angkasa bersiar2 selama 45 minit itu sajer. beliau (dr.nin - bukan nama sebenar) kata kalau nak makan sayur ni kat malaysia ni buleh le carik kat restoren italiano. sadly - mk hanya mampu pergi restoren mamakiano (mamak daa) saje... hahah..janji bahgia.
.
marah tak mk asyik ckp 'bukan nama sebenar' byk kali? hehehe
.
sambung cerita nasi tomato kite. membuat nasi ni senang saje. tetapi proses membeli belahnye amat mencabar.
  • balik keje fetch abg lon' & bam-bam. minyak kete plak dah kering kena pegi isik dulu. masuk kete tetiba bau busyuk. bambam beraks!! isk..
  • abg lon' 100 kali berzikir kat telinga mk kata dia lapar "nak roti..nak roti..nak roti..."
  • sampai petrol station dokong bambam yg busyuk & abg lon' yg masih lagi berzikir 'roti..roti' bayar duit minyak, beli roti.
  • bambam meloncat2 semasa di dokong sbb tak selesa bontotnye ade yakyak. isk...
  • masuk kete parking tepi plak kena pergi toilet cuci yakyak bambam. abg lon masih tak puas hati berzikir selagi dia tak dpt roti idaman kalbunya "roti..roti..roti.."
  • toilet sungguh dirty...eyeekkk..tahan juer sbb nak selamatkan montot anak tercinta.
  • settled - masuk kete bukak plastik roti drive balik ke rumah untuk singgah beli bahan2 buat nasi tomato.
  • sampai kedai - amik le bahan2 cukup2 je untuk resipi tersebut di atas. capai bakul sambil heret 2 org anak berderet2 itu.
  • sambil heret bakul yg makin lama makin berat 'apa hal lak berat lak ni' rupanya si bambam kutip kentang la..bawang la..masuk dlm bakul tu. chittt!
  • pastu saudara bambam lagi amik halia sebesar tapak tgn gigit halia itu... pastu nangis sbb pedas kot. alaaahaaii anak omak. kena la mk beli halia itu sbb dah tercemar dgn air liur bambam. padahal mk nak guna 1cm saje utk ayam masak merah.
  • sampai umah kol 7.30pm terus bukak channel ceria untuk buat kekanak diam. solat laju2 pastu tadah tgn berdoa "yaAllah, jadikkan lah nasi tomato saya sedap ye" hiks...

terus ke resipinye:

utk nasi tomato:-

  • 2 pot beras basmati (mk guna beras hidup tak mati..kelakar tak? tak ke? tsk)
  • 2 biji tomato yg sedang-sedang saje (nyanyi ikut lagu iwan dangdut dut)
  • 2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair (guna cwn yg sama setiap sukatan ye adik adik..jgn kejap guna gelas kejap guna mug kang jadik bubur tomato lak)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan (tak letak pun sbb kat kedai tu tak kasik beli selai je.. ppfttt eksyen ko ek)
  • secubit garam

utk tumis:-

  • 2 sudu minyak sapi/mentega (terlupa beli - ganti minyak masak - taram yolah... kito buek dio..bukan dio buek kito -ibu mk slalu ckp gini) "kata ibu dengar sahaja, cerita hanya kita berduaaaa waa waa waa..pagi yg gelap kini sudah terang..blablabla" ini lagu Hujan...tetiba..
  • 2cm kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga (mk masih tak hapal rupabentuk rempah ratus ini. hanya berpandu pada label nye..sadislah lu minah..bila nak pandai ni?)
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1/2 bwg besar - hiris
  • 5-6 biji bwg merah - goreng utk hiasan

cara-cara:-

  1. pakai apron (tanak pakai pun takpe tapi awas..nanti baju kotor!)
  2. cuci beras -tos kan
  3. tumis bahan-bahan sampai naik bau wangi
  4. masukkan beras kacau kejap seminit dua
  5. masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan & garam
  6. gaul sherashi bershama - masak mcm masak nasi biasa
  7. bila dah siap tabur bawang goreng

.

siap!!!! mudahkan? sedap! nasi ini sesuai untuk men-trick anak puan2 yg tak makan tomato. tapi makan nasi tomato... 2 bijik tomato tu dlm nasik itu. mereke tertipuuuuu....nyiah nyiah!! makan sampai habis..kalu tak habis bwk bekal ke opis. jgn membazir... membazir itu amalan syaitooonnnn....


resepi ayam masak merah di lain masa ye puan2!!! sementara iitu jamu mata sajalah!! yummmm...

6 comments:

Mak Ton said...

tahniah....

suksess!!!

sedap aku nengok makanan ini...

lapo...

battle sblm memasak nasi tomato sgt hebat!!!

emma said...

hukhuk... aku dtg nanti buat jugak ehh nasi tomato.. nak jugakk!!!!!

emma said...

aku dtg buat jugak canihh.. tak kira nak jugakk1!!!!!!

MK said...

Tun: suksess tun tun!!

emmot: bila nak dtg? sabtu malam ok tak? bawak mr.S

nur afzar zainal said...

sedapnyer... nak buat jugak.. huhu..

MK said...

ye afzar - sila buat..senang je