$

Friday, 10 July 2009

berjaya masuk dapur!!

salam puan2, setelah seminggu lobih mato mk kero & ceme (paham ke nih?) semalam mk decided pegi clinic juer. doktor tu tgk mcm biasa la & dia nak kasik m.c.

mk: kalu saya taknak m.c leh ke doktor?" (cehh memalu lak nak m.c kan) sebab actually time tu dah pukul 11am. mcm rugi je nak balik umah.

doc: eh..tak boleh..u kena balik rumah berehat, tido. and don't ever think about watching dvd ok!

eh doktor ni mcm tetau je mk nak sambung tgk dvd yg dah seminggu tgk tak habis2 juer. ok la..doktor tak kasik tgk tv kita nak buat apa ek? ummm masak lah!!

mk sempat pegi mkn laksa sedap dulu, sbb time punch out tu pun dah pukul 11.45am dah. pastu terus balik umah nak beli bahan-bahan nak buat Ayam Panggang Kak Tijah teruja ni teruja!!

moh kita lihat bahan-bahannye. mk dah seminggu lebih print resepi tijah ni. dah naik lunyai dah kejap tgk kejap tgk. pastu mk hampir tak jadik buat sbb ade org tu kan bila mk ckp nak masak ayam panggang dia kata takmo. dia request ayam goreng & telur sweet sour je? lauk itu tutup mata pun mk leh buat tau (tp yg pasti jari mesti kudunglah time potong bawang sambil tutup mata kan)

camne mk nak pandai & rajin masak kalu tak de orang rajin makan? haaa jawab!! jawab!!! emo ni tau. dah la orang dah siap blend segala macam rempah yg mk sendiri pun tak pernah beli seumur hidup. tijah punya pasal mk tabahkan hati juer membelinya.

kembali kepada bahan2:- resepi kak tijah guna 1 ekor ayam, mk guna 1/2 ekor je..so mk kurangkan sukatan bahan2 nya okeh!

1/2 ekor ayam (jgn potong, jgn buang kulit)
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 inci halia
2 btg serai
3/4 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh biji ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu butter
sedikit air asam jawa
sedikit gula
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

masa beli segala ketumbar jintan semua tu seb baik ade tulis nama benda2 tu tau. baru le mk tau macam mana rupanye jintan manis..hah!
  1. blend segala bahan di atas kecuali ayam- pedih2 mata mk masa keluarkan bahan-bahan ni dari blender. banyak sangat ke mk letak lada hitam ek? hiks
  2. mula2 buat space sket utk sumbat rempah2 tu kat ayam. cara dia...masukkan saja jari jemari anda kat cecelah antara kulit & daging ayam tu - jari mk kurus so mk padam perkataan gemuk kak tijah tu.. ngeh
  3. kemudian lumurkan rempah2 yg dah di blend tadi keseluruh bahagian ayam. cecelah kulit, cecelah ketiak, luar kulit & dalam perut - bersungguh-sungguh mk angkat ketiak ayam ni nak lumurkan bahan2 blended tadi tau.
  4. urut2 dgn cakaran harimau kasih sayang supaya ramuan tadi meresap sepenuhnya marinate semalaman. or at least 4 jam (balut dgn plastik/cling wrap supaya rempah sherashi bershama dgn ayam) - mk siap marinate masa tu pukul 1.50pm so pukul 7 nak panggang la kononnya. mk pun urut la habis cakar harimau tepuk-tepuk sayang semua cukup ni sambil baca bismillah sedaplah ayam aku ni hendaknya amiinnn
  5. call puan matun "tun tun..ayam ni nak simpan dalam freezer ke kat bwh tpt biasa tu je" itu pun tak tau..wuu wuu nampak sgt amatur. "aaa simpan tempat biasa tu saje, gud luck tan tan" jwb puan matun
  6. mk makan ubat pastu tido - 2pm - 5pm hua..hua..lama nye tido! ehhh doktor suruh tido jgn degil cakap doktor kan
  7. bangun tido goreng keropok sayur (abg lon' request), masak nasi, cuci pinggan, pastu pegi jemput abg lon' & bam-bam. tiba2 dpt sms pembakar semangat bertanyakan ayam golek. sudah tidak emo lagi...
  8. kemudian bakar pada suhu 200'c selama 45-60 minit (tengok size ayam la. kalu kecik tak payah lama sgt) - mk tambah carrot saje je nak makan carrot panggang. letakkan kat dulang tempat konon2 drip jatuh tu supaya dia dpt share dripping tu.
  9. sekali sekala bukak oven utk sapu balik drippings tu kat ayam - ayam mk takdo drip mcm tijah punyo pun? salah kah method mk? wuuu terus tadah tangan dan berdoa supaya ayam menjadi.
  10. utk gravy (kuah), masakkan lebihan rempah tadi dgn dripping ayam (lelemak yg cair atas dulang masa bakar ayam tu). tambah sedikit kicap manis, sos lada hitam & sos cili. kalau pekat sgt...tambah air -mk tak buat. malas

okeh jom tgk gambar pulak:-

tgk tijah punya ayam sebelum panggang takde pun comot2 mcm mk punye. haha bantai la..janji nawaitu kita baik..chewahh!!

walaahh!!!! dah siap!!! masih lagi comot..tetapi rasanya sedap juer!! bam-bam sampai takmo makan nasik sebab terjerit2 nak ayam saje. seb baik dia boleh makan bahagian dalam tu yg tak kena lada hitam sgt tu.

mk juga masak nasi goreng ikan bilis & telur sweet sour seperti direquested oleh insan tercinta yang syurga mk terletak di bawah tapak kakinya itu. maka berani kamu menderhaka? tak berani.... jgn degil..orang suh buat telur sweet sour sila lah buat. abie - sila doakan orm masuk syurga. kami makan tepat pukul 8.30pm. ayam tu tak habis pun makan 1/2 je. hari ni mk bawak bekal pegi opis. ayam tu sebenarnya mk panggang 1 jam walaupun dia 1/2 je sebab mungkin dia besau. pastu kalau lagi garing mungkin lagi meletuppss agaknya tapi kami dah lapar so panggang welldone je.

pasni nak cuba ayam rosmeri pulak. maseh kak tijah!!!!!! jgn lupa dtg kenduri!!!

6 comments:

Ms.Lilies said...

wahhh ko sudah success buat ayam tijah ni.....oven aku dah rosak...kena tunggu beli baru la dulu....

darling8tabby said...

woaaa....akak nak cuba nanti...

Mak Ton said...

jadik pon.... sememeh xpe.. janji sodap....

aku pun nk cuba ayam rosmeri la plak... kita cuba sesama ek...

tp xmo li ayam gumuk lagik la.. lmbt masak...

mamamy said...

wah!!! memasing dh pandai buat ayam panggang kak tijah nih..nati aku try makan korang nyer buatan iyo...

Tijah said...

kahkahkahhhhh! kemain kau mengulas resepi den cam karamsingwalia kan? takpo prektis mek perfek. agak2 brani tak buek ayam golek pok mejo pengantin sok nih?

MK said...

mimi - aku rasa oven aku tu pun menunggu saat2 izrail tiba tu. aku letak 200 degree pun dia malu2 nak panas

kak pinas - cuba la zamarul... (tetiba teringat iklan radio yg diana rafar & zamarul tu berlakon..serious bodoh iklan tu)

tun-tun - aku baru tau rempah tu takpayah habiskan rupanye..lebih rempah tu boleh dibuat sos..patutla ayam aku comot. aku pegi habiskan rempah tu semua..haha

amy - entah bile la pulak aku nak buat ayam rosman ehh rosmeri la pulak ni

kak tijah - haha karamsingh kah? mejo pengantin lauk eh dahorg catering la buek. kang sey buek kang kocik lak ati org katering tu.