$

Wednesday 2 February 2011

Fettucini Seafood Carbonara



Hello.... lama juer MK merempan sengsorang setelah dikesalkan oleh kakak kesal ye. Hihih takde lah..cuma busy teramat-amat je, biasalah kan dah nak raya cina, so tetiba je jadik busy.

Ni fettucini carbonara ni dah lama gila MK nak masak ni. Lawakan? Pastu sangat creamy, sesuai untuk orang yang tiba-tiba mengidam sesuatu yang sangat rich in cream, cheesy dan menggemukkan. Haha... Jom masak!!

Bembahan:-


Pasta fettucini (sesuai untuk carbonara)
1 tin kecik sos carbonara Prego
Udang dibuang kulit
2 ekor sotong (potong kecik)
2 pokok daun parsley
Morzarella cheese
Garam sket

Cecara:-
  1. Rebus pasta hingga betul lembut. Toskan dan letak tepi.
  2. Masakkan sos dlm periuk. Masukkan sotong & udang
  3. Pastu masukkan daun parsley dan cheese
  4. Kacau sebati sampai cheese larut dlm kuah.
  5. Masukkan garam secukup rasa. 
  6. Siap!!! 
MK buat jugak spaghetti seafood bolognese untuk PakMir sebab tau dia tak suka carbonara. See...dah lah rajin masak, comel pulak tu kan.....:P

4 comments:

Mak Ton said...

Sedap sungguh rupa fetuchini carbonara nih...
Lenkali nk cuba la.. Tapi ntah bila la... Huhuu

MK said...

TunTun: selamat berpantang darling!!

Ann Ishak said...

sesuatu yang sangat rich in cream, cheesy dan menggemukkan tu yang paling syurga sekali yum yummmmm

MK said...

hihihhi setujuuu..tp pastu nangis2 lari naik treadmill