$

Monday, 15 June 2009

cendawan busut goreng cili api


Salam Isnin - mk balik kampung jenguk ibu ayah sabtu lepas. balik dengan kak yang (adik ipar) kiranya dia adik mk tapi mk panggil dia kakak..heheh camno tu? janji bahgie.. i love her..she's a good girl.

anyways - sampai2 je ibu terus je hidangkan durian, manggis bla..bla..bla.. best..best.. senyum2 makan sambil tak ingat laki.. heheeh pakmir kureng dalam pemakanan buah-buah ni. bini dia ni mmg serba serbi over.

ahad pagi - ibu tetiba kata ade cendawan busut tumbuh kat bawah pokok manggis kat tepi rumah. mk ingatkan sikit je..bila kami siap kutipkan...penuh sebakul. bakul bukan bakul kecik ye..macam bakul kain tu. wuiiiiii belom makan lagi mk rasa macam dah nak mabuk cendawan. eh..itu macam lagu kristal 'mabuk cendawan'

sebenarnye mencabut cendawan busut kena slow and steady supaya tak patah dan hanya dapat amik kepala nye saje. kita kena cabut sampai ke akar dia lebih kurang sejengkal panjangnye. nenek ade bagi petua kalau nak cabut goyang2kan tanah tu kasik soil dia longgar. pastu buat bunyik2 tsk tsk tsk..(macam bunyi panggil kucing tu). ehehe berjaya ke? dalam 10 pokok cendawan yg dicabut adalah 4 je berjaya dicabut sempurna. yg lain tu kontot2 je lah. ibu nak menyedapkan hati kata "takpo... kitapun bukan eh makan yg batang eh tu kan..yg sodap eh kepalo eh..yg kuncup2 laaagi sodap" maka tersenyumlah Kak Yang yg baru je cabut sebatang cendawan kontot..hehehehe..

ibu masak mee hailam cendawan..sodap eh!!! pastu mk nak balik pun dibekalkan cendawan seplastik godang. sambil drive sambil berangan nak masak apa. cili api..cili api..cili api...

ok lah..amik resepi

bahan2nye-
  • 20 batang cendawan busut (potong iku suka)
  • 5 bijik cili api (tumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • garam
  • minyak masak
  • carrot sikit je kasik warna (hiris halus nipis)

caranya-

  1. tumis bawang putih bawang merah cili api.
  2. masukkan garam
  3. dah garing masukkan carrot - kacau slalu
  4. puas hati? masukkan cendawan
  5. kacau sket kalu kering letak air sesenduk saje jgn lebih
  6. siap!!! angkat amik gambar.
  7. makan sorang2 sebab semua org lain dalam umah mk tu tak makan cendawan. emphh...

ni gambar versi besar sket aisehhh mk puasa ni.. nampak lak cendawan tu kilat2 terasa lapar la pulak!!! wuuu wuuu malam ni nak masak lagi tapi kena 2 kali kot. sebab bebudak laki tu tak makan cendawan kan.. nasi goreng with cendawan podeh & nasik goreng biasa. nasi goreng je la..senang & cepat sesuai untuk orang kelaparan...

sekian...



8 comments:

eyda said...

sama la, laki kita pun tak makan cendawan, so kene la makan sorang2..huhuhu

Mak Ton said...

meleleh air liur nih....
slurppppppppp!!!!!!!!!!!!!!!
sedapnye kalo teringat kan rasa eh.......
manis nye!!!!!!!!!!!

chics said...

waa nakk.. mano den nak cari cendawan busuttt?

::@FiQ said...

ya allah nak pingsan nih... sye mg antu cndwan busut...
buat sup, gulai, grg...aduiiiiiii


pingsannn****

Tijah said...

cendawan kampong ni jugak ygg sodap kannn????

MK said...

makton - pogi carik kek pasar malam dogheh.. aku nak call ibu aku kau malu lak yo..

chics - akak ade jumpe kat pasar tani kinrara. mlm selasa ade pasar tani. tp bukan tetiap minggu ade org jual la..

@fiq - jgn pengsan fiq, takde sape nak angkat ko..hehe.. dekat jln nak ke kuala selangor pun org kampung slalu jual. mk ingat apa yg derang lambai2 rupanya cendawan busut. tapi 5 btg = RM2..mahal wooo

kak jah - mmg takdo cendawan lain yg memikat hatiku, cendawan busut, cendawan kukur, cendawan kalimeme..hehehe...

darling8tabby said...

akak tak pernah lagik masak cendawan yg jenih kecik2 ni...sama jer le masak nye kan..

nanti sabtu nak carik kat pasar tani la ...eheheh

MK said...

susah juer nak jumpa cendawan ni kak. slalu lepas ujan kot dia tumbuh (kot)