$

Friday, 22 June 2007

Ayamcilipadikicapenak

yuhuuuuu enibadi hom??

yele..di hari2 jemaat yg mulia ini mktau sumer maleh dah nak keje..lagi2 dah petang2 gini. tapi apa la nasib mk ni kena kereje pada every saturday aarrgghh!! runsing pemikiran ngenangkan nasib badan. tapi tak kesah le.. nasib baik ade keje kan..kalu nganggur camne? apo nak makan??
okeh..tanpa membuang kederat puan2 membaca mk bebel2 ni..jgn lupa hambik buku resepi hikmat!! ayomart get sett gooooo!!!

bahan2 nye (2 1/2 org mkn)

f.y.i puan2, isi rumah mk tu 2 1/2 org je..sbb abg lon tu kira 1/2 org le.. sb perut dia kecit lagi.. tapi kalu nasik ayam kena kira 1 org... sbb peberet dia tu. ok..back to the

bahan2:

ayam ikut suka byk mana (potong sederhana) - goreng biasa (kunyit + garam)

5-6 biji bwg merah (ditumbuk)

2 ulas bwg putih (ditumbuk)

5 biji cilipadi (ditumbuk juer-kalau nak lagi podeh tambah la laie yo)

1 btg serai (dititik)

1 sb sos tiram (mk guna ADABI)

kicap lemak manis (mk guna habhal cap kipas udang kaler merah tu)

2-3 batang kacang panjang (ptg pendek)

sedikit stok ayam

minyak masak secukupnye

cara2nye:

hmmm sblm tu puan2 pelik kot sbb mk slalu masak goreng2 gini..sbb hero 2 org tu mmg suka makan bende2 gini...mk pun senang sbb sumer masak cincai2 main campak2 je pastu trus mkn...kol 8.30-9.00 dah buleh lepak after kemas2 sket.

  1. mule2 goreng tumis bwg putih, bwg merah & cili padi sampai naik bau - rasa2nye dah 2-3 kali mk ulang2 proses ni ek.
  2. kecikkan api sket takut hangit. masukkan serai, pastu masukkan stok ayam & sos tiram. tunggu garing sket pastu bleh masukkan kacang panjang kacau2, rasa sket..hmmm sedap kan? kalu rasa mcm kering kontang sgt buleh le masukkan air 1 senduk..takpe..tak berdose pun.
  3. pastu masukkan kicap cair kacau lagi.. bila rasa2 kacang dah empuk tutup api, dan trus masukkan ayam goreng tu kacau kacau kacau... penat la taip perkataan kacau nih isk...
  4. lauk ni mmg takde kuah ye puan2. tapi ade rasa podeh2 wangi sedap lagi2 utk org nogoghi yg suke podeh2..yummy... isk..terkenang plak saat2 manis ketika memakan ayamcilipadienak ni last week...fuuhhh melotuppp!!!!

mmg layan aaah...okeh.. jumpa lagi di lain waktu & ketika.. astalavista bebeh!!!!

Tuesday, 19 June 2007

konon-konon lasagna

Hey hello puan2!! mk sakit perut aa pagi ni.. pregnant kot!! ahahahha!!!

ok tanpa membuang masa seperti biasa amik pen dan kertas!! bersedia??? mula!!!

bahan2nye (satu loyang bulat 8")
7-9 keping roti (mk guna gardenia)
300ml susu segar
secubit garam
3 bijik telur
3 bijik bwg merah (cincang halus/tumbuk)
2 ulas bwg putih (cincang halus/tumbuk)
500gm ayam/daging (mk guna ayam sbb cepat empuk) - potong dadu/potong kecik2
2 bijik kentang (potong dadu)
1 sudu besar serbuk kari
sedikit chicken stalk
shredded cheese (ikut suka byk mana)
pastu last skali cheese keping2 tu 3 keping
3-4 sudu besar minyak masak of course


"konon2 lasagna" yg enak
cara2nye
  1. tumis bwg putih sampai naik bau, masukkan bwg merah, masukkan stok ayam kacau2 pastu bau..wangi kan? heehehhe..
  2. pastu masukkan serbuk kari kalau rasa mcm nak hangus kecikkan api sket..masukkan air sesenduk.
  3. kacau2..pastu masukkan kentang masukkan garam. tutup periuk vision puan2 yg mahal tu sbb nak biarkan kentang empuk cepat kan..
  4. pastu masukkan ayam pulak..kalau rasa kering sgt.. masukkan air lagi sesenduk dua. kacau..kacau.. pastu gi kacau anak2 & suami puan2 pulak..yele..kita ni sambil memasak jgn dilupakan keluarga gitu..ehehehe
  5. kecikkan api sket tutup periuk kasik dia cpt masak.
  6. sambil2 tunggu tu jgn pulak puan2 termenung...cepat amik bekas isikan dgn susu segar
  7. pastu pecahkan telur dlm bekas yg sama dan pukul sket adunan tu.
  8. tambahkan secubit garam pukul sket lagi...
  9. rendamkan roti dlm adunan tu..bila lembut ramas hingga hancur pastikan tgn puan2 bersih ye..nanti kang food poisoning plak mk takde masa la nak visit puan2 kat spital okeh!!
  10. sambil meramas roti, jenguk2 le inti yg dlm periuk tu...kering sgt tambah air..kacau2 and lenyek2 sket ngan senduk tu..biar hancur sket kentang tu.
  11. bila inti dah masak, rasa le dulu..apa2 kurang tambah le. pastu tutup api, ketepikan.
  12. ambik loyang hikmat puan2 pastu 1/3 roti yg dah hancur tu letakkan di dasar loyang pastu lapiskan dgn inti kentang + ayam yg lazat tu..
  13. pastu letak cheese keping tu ikut suka la kalu puan2 nak potong2 ke cheese tu ye..
  14. pastu lapiskan lagi dgn adunan roti pastu sambung letak inti dan cheese..
  15. last skali habiskan adunan roti tu
  16. dan finally letak shredded cheese byk2 lagi sodap.
  17. panaskan oven 150' bila dah panas..bakar le "konon2 lasagna" puan2 tu selama 45-50 minit atau sehingga keemasan.
  18. bila dah masak, boleh le di potong dan dimakan...sodap!!! mkn le dgn sos cili atau kalu nak rasa2 ala pizza hut tu, mkn le dgn tobasco sause..heheehehe
  19. selamat mencuba!!! besok mk update puan2 dgn masakan ayamcilipadikicapenak ehehehehe mcm bagus je nama resepi tu ek..kekeekekk..tata!!

kengkonan lasagna sebelum dibakar

p/s - mk rasa resepi ni senang tapi leceh aa buat dia..dah la bakar lama lak tu. rasa ala-ala je. ke mk yg tak reti buat dia jadik meletop kan..ahah..janji happy!!!

Monday, 11 June 2007

kek gula hangus yg lazat di alam semesta

Salams puan2!!! mk gembira!! gembira...gembiraa...!!!! walaupun rasanya bill elektrik umah mk bulan ni mesti melambung..tapi bila dapat pujian dari ibu mertuaku wah wah wah...rasa terapung2 seketika...eehheeh.. mak cakap "sedap sgt kek ni...bila nak start jual??" weeee... gumbiraa....lagi satu.. choc chip cookies mk telah selamat sampai ke sabah ye puan2... ade seorang puan yg comel tu telah selamat dapat merasa cookies mk.

okeh jgn buang masa... dah buka kitab resepi masing?

bahan2 (utk sefamily yg kecil)
1 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
3/4 cwn susu pekat
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur ayam
2 sudu besar butter/margerin
1 cwn air panas

cara2nye
  1. massukkan gula ke dlm periuk kecil dan nyalakan api sederhana besar, biarkan gula di atas api tu hangus tak payah gatal2 nak kacau pulak.
  2. bila dah agak semuanye hampir hangus masukkan air panas. ia akan jadik mcm nak meletup!!! PZzssShhPPZZsss bunyiknye.. jgn plak terkejut ek..ni mak kintan dah warning kan...bersedia lah!!!
  3. pastu barulah kacau dgn senduk la..jgn plak kacau ngan tgn...nanti cedera parah!! kacau sehingga larut gula tu.
  4. pastu baru la masukkan butter/margerin ke dlm caramel (gula hangus) tu dan kacau hingga larut. tutup api dan ketepikan.
  5. ayak tepung bersama soda bikarbonat. dan di dalam bekas yg lain pukul telur itu hingga kembang.
  6. bila dah rasa2 puas hati terhadap kekembangan telur tu serta tgn puan2 pun rasa mcm dah nak tercabut kan... masukkan susu & kacau sebati, pastu masukkan tepung yg dah ayak tadi kacau sebati.
  7. last skali masukkan gula hangus yg dah suam2 kuku tadik ke dlm adunan tersebut.
  8. panaskan oven 150' ye.. pastu sapu tepi2 loyang dgn margerin supaya kek tu tak melekat kelak di hari muka.
  9. tapi mk dah jumpa loyang yg buleh bukak tapak dia tu kan..senang kan.. nak beli lah balik karang... eh...sorry..melalut plak.. sambung balik.
  10. masukkan adunan tersebut ke dalam oven, dah bakar le 60 minit.
  11. nak test masak ke idak, seperti biasa la..cucuk ngan lidi yg bersih..jgn lak pakai penyapu lidi..nanti tercemar bakteria byk... eheeeheheh.
  12. di jamin sedap sehingga tidak dpt dilupakan kesedapan hingga termimpi2...okeh puan2 till the next post.. tata!! muahs!!