$

Tuesday, 19 June 2007

konon-konon lasagna

Hey hello puan2!! mk sakit perut aa pagi ni.. pregnant kot!! ahahahha!!!

ok tanpa membuang masa seperti biasa amik pen dan kertas!! bersedia??? mula!!!

bahan2nye (satu loyang bulat 8")
7-9 keping roti (mk guna gardenia)
300ml susu segar
secubit garam
3 bijik telur
3 bijik bwg merah (cincang halus/tumbuk)
2 ulas bwg putih (cincang halus/tumbuk)
500gm ayam/daging (mk guna ayam sbb cepat empuk) - potong dadu/potong kecik2
2 bijik kentang (potong dadu)
1 sudu besar serbuk kari
sedikit chicken stalk
shredded cheese (ikut suka byk mana)
pastu last skali cheese keping2 tu 3 keping
3-4 sudu besar minyak masak of course


"konon2 lasagna" yg enak
cara2nye
  1. tumis bwg putih sampai naik bau, masukkan bwg merah, masukkan stok ayam kacau2 pastu bau..wangi kan? heehehhe..
  2. pastu masukkan serbuk kari kalau rasa mcm nak hangus kecikkan api sket..masukkan air sesenduk.
  3. kacau2..pastu masukkan kentang masukkan garam. tutup periuk vision puan2 yg mahal tu sbb nak biarkan kentang empuk cepat kan..
  4. pastu masukkan ayam pulak..kalau rasa kering sgt.. masukkan air lagi sesenduk dua. kacau..kacau.. pastu gi kacau anak2 & suami puan2 pulak..yele..kita ni sambil memasak jgn dilupakan keluarga gitu..ehehehe
  5. kecikkan api sket tutup periuk kasik dia cpt masak.
  6. sambil2 tunggu tu jgn pulak puan2 termenung...cepat amik bekas isikan dgn susu segar
  7. pastu pecahkan telur dlm bekas yg sama dan pukul sket adunan tu.
  8. tambahkan secubit garam pukul sket lagi...
  9. rendamkan roti dlm adunan tu..bila lembut ramas hingga hancur pastikan tgn puan2 bersih ye..nanti kang food poisoning plak mk takde masa la nak visit puan2 kat spital okeh!!
  10. sambil meramas roti, jenguk2 le inti yg dlm periuk tu...kering sgt tambah air..kacau2 and lenyek2 sket ngan senduk tu..biar hancur sket kentang tu.
  11. bila inti dah masak, rasa le dulu..apa2 kurang tambah le. pastu tutup api, ketepikan.
  12. ambik loyang hikmat puan2 pastu 1/3 roti yg dah hancur tu letakkan di dasar loyang pastu lapiskan dgn inti kentang + ayam yg lazat tu..
  13. pastu letak cheese keping tu ikut suka la kalu puan2 nak potong2 ke cheese tu ye..
  14. pastu lapiskan lagi dgn adunan roti pastu sambung letak inti dan cheese..
  15. last skali habiskan adunan roti tu
  16. dan finally letak shredded cheese byk2 lagi sodap.
  17. panaskan oven 150' bila dah panas..bakar le "konon2 lasagna" puan2 tu selama 45-50 minit atau sehingga keemasan.
  18. bila dah masak, boleh le di potong dan dimakan...sodap!!! mkn le dgn sos cili atau kalu nak rasa2 ala pizza hut tu, mkn le dgn tobasco sause..heheehehe
  19. selamat mencuba!!! besok mk update puan2 dgn masakan ayamcilipadikicapenak ehehehehe mcm bagus je nama resepi tu ek..kekeekekk..tata!!

kengkonan lasagna sebelum dibakar

p/s - mk rasa resepi ni senang tapi leceh aa buat dia..dah la bakar lama lak tu. rasa ala-ala je. ke mk yg tak reti buat dia jadik meletop kan..ahah..janji happy!!!

No comments: