ok tanpa membuang masa seperti biasa amik pen dan kertas!! bersedia??? mula!!!
bahan2nye (satu loyang bulat 8")
7-9 keping roti (mk guna gardenia)
300ml susu segar
secubit garam
3 bijik telur
3 bijik bwg merah (cincang halus/tumbuk)
2 ulas bwg putih (cincang halus/tumbuk)
500gm ayam/daging (mk guna ayam sbb cepat empuk) - potong dadu/potong kecik2
2 bijik kentang (potong dadu)
1 sudu besar serbuk kari
sedikit chicken stalk
shredded cheese (ikut suka byk mana)
pastu last skali cheese keping2 tu 3 keping
3-4 sudu besar minyak masak of course
"konon2 lasagna" yg enak
cara2nye
- tumis bwg putih sampai naik bau, masukkan bwg merah, masukkan stok ayam kacau2 pastu bau..wangi kan? heehehhe..
- pastu masukkan serbuk kari kalau rasa mcm nak hangus kecikkan api sket..masukkan air sesenduk.
- kacau2..pastu masukkan kentang masukkan garam. tutup periuk vision puan2 yg mahal tu sbb nak biarkan kentang empuk cepat kan..
- pastu masukkan ayam pulak..kalau rasa kering sgt.. masukkan air lagi sesenduk dua. kacau..kacau.. pastu gi kacau anak2 & suami puan2 pulak..yele..kita ni sambil memasak jgn dilupakan keluarga gitu..ehehehe
- kecikkan api sket tutup periuk kasik dia cpt masak.
- sambil2 tunggu tu jgn pulak puan2 termenung...cepat amik bekas isikan dgn susu segar
- pastu pecahkan telur dlm bekas yg sama dan pukul sket adunan tu.
- tambahkan secubit garam pukul sket lagi...
- rendamkan roti dlm adunan tu..bila lembut ramas hingga hancur pastikan tgn puan2 bersih ye..nanti kang food poisoning plak mk takde masa la nak visit puan2 kat spital okeh!!
- sambil meramas roti, jenguk2 le inti yg dlm periuk tu...kering sgt tambah air..kacau2 and lenyek2 sket ngan senduk tu..biar hancur sket kentang tu.
- bila inti dah masak, rasa le dulu..apa2 kurang tambah le. pastu tutup api, ketepikan.
- ambik loyang hikmat puan2 pastu 1/3 roti yg dah hancur tu letakkan di dasar loyang pastu lapiskan dgn inti kentang + ayam yg lazat tu..
- pastu letak cheese keping tu ikut suka la kalu puan2 nak potong2 ke cheese tu ye..
- pastu lapiskan lagi dgn adunan roti pastu sambung letak inti dan cheese..
- last skali habiskan adunan roti tu
- dan finally letak shredded cheese byk2 lagi sodap.
- panaskan oven 150' bila dah panas..bakar le "konon2 lasagna" puan2 tu selama 45-50 minit atau sehingga keemasan.
- bila dah masak, boleh le di potong dan dimakan...sodap!!! mkn le dgn sos cili atau kalu nak rasa2 ala pizza hut tu, mkn le dgn tobasco sause..heheehehe
- selamat mencuba!!! besok mk update puan2 dgn masakan ayamcilipadikicapenak ehehehehe mcm bagus je nama resepi tu ek..kekeekekk..tata!!
kengkonan lasagna sebelum dibakar
p/s - mk rasa resepi ni senang tapi leceh aa buat dia..dah la bakar lama lak tu. rasa ala-ala je. ke mk yg tak reti buat dia jadik meletop kan..ahah..janji happy!!!
No comments:
Post a Comment