okeh jgn buang masa... dah buka kitab resepi masing?
bahan2 (utk sefamily yg kecil)
1 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
3/4 cwn susu pekat
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur ayam
2 sudu besar butter/margerin
1 cwn air panas
cara2nye
- massukkan gula ke dlm periuk kecil dan nyalakan api sederhana besar, biarkan gula di atas api tu hangus tak payah gatal2 nak kacau pulak.
- bila dah agak semuanye hampir hangus masukkan air panas. ia akan jadik mcm nak meletup!!! PZzssShhPPZZsss bunyiknye.. jgn plak terkejut ek..ni mak kintan dah warning kan...bersedia lah!!!
- pastu barulah kacau dgn senduk la..jgn plak kacau ngan tgn...nanti cedera parah!! kacau sehingga larut gula tu.
- pastu baru la masukkan butter/margerin ke dlm caramel (gula hangus) tu dan kacau hingga larut. tutup api dan ketepikan.
- ayak tepung bersama soda bikarbonat. dan di dalam bekas yg lain pukul telur itu hingga kembang.
- bila dah rasa2 puas hati terhadap kekembangan telur tu serta tgn puan2 pun rasa mcm dah nak tercabut kan... masukkan susu & kacau sebati, pastu masukkan tepung yg dah ayak tadi kacau sebati.
- last skali masukkan gula hangus yg dah suam2 kuku tadik ke dlm adunan tersebut.
- panaskan oven 150' ye.. pastu sapu tepi2 loyang dgn margerin supaya kek tu tak melekat kelak di hari muka.
- tapi mk dah jumpa loyang yg buleh bukak tapak dia tu kan..senang kan.. nak beli lah balik karang... eh...sorry..melalut plak.. sambung balik.
- masukkan adunan tersebut ke dalam oven, dah bakar le 60 minit.
- nak test masak ke idak, seperti biasa la..cucuk ngan lidi yg bersih..jgn lak pakai penyapu lidi..nanti tercemar bakteria byk... eheeeheheh.
- di jamin sedap sehingga tidak dpt dilupakan kesedapan hingga termimpi2...okeh puan2 till the next post.. tata!! muahs!!
No comments:
Post a Comment