$

Monday, 11 June 2007

kek gula hangus yg lazat di alam semesta

Salams puan2!!! mk gembira!! gembira...gembiraa...!!!! walaupun rasanya bill elektrik umah mk bulan ni mesti melambung..tapi bila dapat pujian dari ibu mertuaku wah wah wah...rasa terapung2 seketika...eehheeh.. mak cakap "sedap sgt kek ni...bila nak start jual??" weeee... gumbiraa....lagi satu.. choc chip cookies mk telah selamat sampai ke sabah ye puan2... ade seorang puan yg comel tu telah selamat dapat merasa cookies mk.

okeh jgn buang masa... dah buka kitab resepi masing?

bahan2 (utk sefamily yg kecil)
1 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
3/4 cwn susu pekat
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur ayam
2 sudu besar butter/margerin
1 cwn air panas

cara2nye
  1. massukkan gula ke dlm periuk kecil dan nyalakan api sederhana besar, biarkan gula di atas api tu hangus tak payah gatal2 nak kacau pulak.
  2. bila dah agak semuanye hampir hangus masukkan air panas. ia akan jadik mcm nak meletup!!! PZzssShhPPZZsss bunyiknye.. jgn plak terkejut ek..ni mak kintan dah warning kan...bersedia lah!!!
  3. pastu barulah kacau dgn senduk la..jgn plak kacau ngan tgn...nanti cedera parah!! kacau sehingga larut gula tu.
  4. pastu baru la masukkan butter/margerin ke dlm caramel (gula hangus) tu dan kacau hingga larut. tutup api dan ketepikan.
  5. ayak tepung bersama soda bikarbonat. dan di dalam bekas yg lain pukul telur itu hingga kembang.
  6. bila dah rasa2 puas hati terhadap kekembangan telur tu serta tgn puan2 pun rasa mcm dah nak tercabut kan... masukkan susu & kacau sebati, pastu masukkan tepung yg dah ayak tadi kacau sebati.
  7. last skali masukkan gula hangus yg dah suam2 kuku tadik ke dlm adunan tersebut.
  8. panaskan oven 150' ye.. pastu sapu tepi2 loyang dgn margerin supaya kek tu tak melekat kelak di hari muka.
  9. tapi mk dah jumpa loyang yg buleh bukak tapak dia tu kan..senang kan.. nak beli lah balik karang... eh...sorry..melalut plak.. sambung balik.
  10. masukkan adunan tersebut ke dalam oven, dah bakar le 60 minit.
  11. nak test masak ke idak, seperti biasa la..cucuk ngan lidi yg bersih..jgn lak pakai penyapu lidi..nanti tercemar bakteria byk... eheeeheheh.
  12. di jamin sedap sehingga tidak dpt dilupakan kesedapan hingga termimpi2...okeh puan2 till the next post.. tata!! muahs!!

No comments: