$

Tuesday, 10 April 2007

ikan bawal rock

rupe ikan ini pasti lebih manis jika puan2 letak capsicum kaler ijau ke kan?

dear puan2 yg chumel, setelah sekian lama mk menyepi diri, akhirnya hari ni mk gagahkan jari jemari yg runcing ini untuk menaip masakan yg berjaya masak di dapur mk sendiri. maknenye mende2 yg mk masak di dapur sendiri saja layak berada dlm blog ni.. cheewah.. okeh jgn le kita membuang masa mk yg berharga.. sile amik pensel nye puan2. kalau pakai pen nanti susah nak delete gitu... eheheheh

bahan2
1 ekor ikan bawal sederhana besar
2 biji bawang besar (potong bulat nipis2)
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sb cili boh
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1/4 btg carrot
1 biji cili besar (kaler ijau lagi cantik)
segenggam biji gajus
1/4 air
4 sb tepung gandum
minyak masak
serbuk kunyit
sedikit garam & gula (kalu suke)

cara2
  1. bersihkan ikan bawal (mk trus suruh org kat kedai tu siang) kelar2 sket biar perasa senang meresap.
  2. pastu lumurkan garam, kunyit dan tepung gandum pada ikan tadi.
  3. panaskan kuali, dan boleh le digoreng garing. bila dah garing bleh angkat dan ketepikan.
  4. tumis bawang putih, bawang besar, bila dah wangi, masukkan garam, cili boh, sos cili & sos tomato, sos tiram.
  5. biarkan masak seketika, kalau kering sgt boleh masukkan air.
  6. pastu rasale.. kalau ade apa2 yg kureng..bleh tambah lagi, masukkan juga carrot & cili besar hijau.
  7. kalau nak byk kuah bleh tambah air lagi..tapi jgn byk sgt nanti cair tak best.
  8. kalu nak sweet2 sket tambah gule sket.
  9. bila rasa dia dah ngam & meletop2 bleh le masukkan biji gajus tu...gaul, gaul, gaul, tuang je kat atas ikan goreng tadik...siap!!

bleh mkn serta merta...tapi tiup dulu kalu tak melecur lidah nanti.sekian...wassalam.

p/s: mk sebenarnye nak masak hari2 tapi maklum la ongkos kureng la nak masak cake ke, cookies ke... yele..kalu 1st time buat trus menjadik takpe.. ni tah brape kali punye testing baru jadik..eheheheeh.. tak apa..ini tidak akan mematahkan semangat mk tau!!! go go mk!!!!

Thursday, 29 March 2007

kacang buncis perisa ranger ijau


Hello puan2, assalamualaikum!
baru smlm mk berjaya masak utk minggu ini. itu pun pasal pak-mir tak jadik main futsal. mk masak ikan bawal rock dan kacang buncis perisa ranger ijau. takmo membuang masa puan2. cepat amik pen & kertas utk salin resepinye.
bahan2 (2 org makan le)
kacang buncis agak le byk mana
1 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah
garam secukup rasa
kicap kalu suke
3 biji ke cili api
ayam beberapa potong (potong kecik2 ye)
1 biji telur ayam
minyak masak sket je kalu takmo gemok
cara2
  1. tumis bwg putih & bwg merah hingga garing & naik bau wangi (jgn tunggu sampai naik bau hangit plak)
  2. masukkan cili api (mak kintan suka podeh2)
  3. pastu masukkan garam & kicap.
  4. pastu masukkan ayam kecikkan api sket, kacau2 sampai empuk, kalu mcm nak hangus je rupenye masukkan air sket je.
  5. bila ayam dah agak empuk masukkan kacang buncis, ketepi2 kan sket kacang tu supaya ade ruang di tengah2 kuali dan terus pecahkan sebiji telur ayam tunggu kejap (10 saat gitu)
  6. pastu baru kacau telur tu campuq skali ngan kacang. kacau seminit dua dan walaaahh siap!!
  7. puan2 jgn lupa plak rasa dulu sebelum hidangkan ye..nanti termasin ke tertawar ke..jgn nak salahkan mk pulak! tak suka tau!!
pada waktu ini abg lon sedang bermain power ranger bersama ayahnye maka jadiklah kacang buncis perisa ranger ijau!!!di lain masa yg sesuai mk akan memberi puan2 resepi ikan bawal rock ye, jgn lah puan2 bimbang.
tata!!

Saturday, 24 March 2007

bendi lat talilat laili tamplum


Mlm smlm mk sampai rumah agak lewat ye puan2. yelah kena jemput baby bucuk mk kat umah baby sitter. jalan plak jem manjang..tapi bukannye ade eksiden ke apa2 ke..saje2 kereta2 tu sumer nak jln slow2.
.
so one of the reason mk masak yelah utk berjimat cermat ye puan2. kalu mkn kat luar 2 org dah sah paling kureng rm10-rm20 terbang kan. kalu masak baper sen sgt le modalnye. walaupun mk tau selalunye apa2 yg mk masak tak jadik... tapi mk tak peduli!! nak masak jugaaaaaaaaaaakkk!!! eh..sori..emotional sket nak period kot.. ehehehe..ok..mlm smlm mk masak:nasik putihayam goreng teloq sweet sweet 16 & bendi lat talilat laili tamplum
lain kali mk kasik resepi teloq sweet sweet 16 tu ye.. hari ni nak kasik resepi spt tajuk di atas.
.
bahan2 (utk 2 org mkn)5 batang bendi (sebenarnye tu je yg tinggal dlm fridge!)pak mir-laki mk tak mkn bendi ye puan2 so..takpe le masak 5 btg je. kalu puan2 nak masak, sila gunakan bendi yg lebih byk ye
2 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
5 bijik ke ulas ek? cili api (lagi podeh lagi sodap!!)
1 piring kecil ayam (potong kecik2)
1 bijik tomato
garam kicap (kalu suke)


cara2

  1. panaskan minyak dlm kuali keramat puan2, 2-3 sudu cukup le.
  2. bila dah panas masukkan bwg putih dah naik bau masukkan bwg merah, cili api & garam. bila dah ade rasa2 nak terbersin tu masukkan ayam. (tapi kalau tak de rasa nak bersin boleh gak masukkan ayam bila bahan2 tu sumer dah garing sket ek ehehe)
  3. kecikkan api sket ek..kalu tak hangus plak bwg2 tu. nak masukkan air sket pun boleh sbb nak kasik ayam empuk. mk masukkan kicap sket time tunggu ayam empuk tu. pastu kacau sket.
  4. bila rasa dah empuk, masukkan bendi yg dipotong nipis dan serong (baru le mcm pro potong ek!) & tomato ke dlm kuali dan kacau selalu.
  5. sementara tunggu dia masak (dlm seminit dua je) mk main lat talilat laili tamplum dgn abg lon (baby mk).tadaaaa!!!! siap la.. bendi lat talilat laili tamplum kita.. jemput mkn puan2!!