$

Tuesday 10 April 2007

ikan bawal rock

rupe ikan ini pasti lebih manis jika puan2 letak capsicum kaler ijau ke kan?

dear puan2 yg chumel, setelah sekian lama mk menyepi diri, akhirnya hari ni mk gagahkan jari jemari yg runcing ini untuk menaip masakan yg berjaya masak di dapur mk sendiri. maknenye mende2 yg mk masak di dapur sendiri saja layak berada dlm blog ni.. cheewah.. okeh jgn le kita membuang masa mk yg berharga.. sile amik pensel nye puan2. kalau pakai pen nanti susah nak delete gitu... eheheheh

bahan2
1 ekor ikan bawal sederhana besar
2 biji bawang besar (potong bulat nipis2)
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sb cili boh
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1/4 btg carrot
1 biji cili besar (kaler ijau lagi cantik)
segenggam biji gajus
1/4 air
4 sb tepung gandum
minyak masak
serbuk kunyit
sedikit garam & gula (kalu suke)

cara2
  1. bersihkan ikan bawal (mk trus suruh org kat kedai tu siang) kelar2 sket biar perasa senang meresap.
  2. pastu lumurkan garam, kunyit dan tepung gandum pada ikan tadi.
  3. panaskan kuali, dan boleh le digoreng garing. bila dah garing bleh angkat dan ketepikan.
  4. tumis bawang putih, bawang besar, bila dah wangi, masukkan garam, cili boh, sos cili & sos tomato, sos tiram.
  5. biarkan masak seketika, kalau kering sgt boleh masukkan air.
  6. pastu rasale.. kalau ade apa2 yg kureng..bleh tambah lagi, masukkan juga carrot & cili besar hijau.
  7. kalau nak byk kuah bleh tambah air lagi..tapi jgn byk sgt nanti cair tak best.
  8. kalu nak sweet2 sket tambah gule sket.
  9. bila rasa dia dah ngam & meletop2 bleh le masukkan biji gajus tu...gaul, gaul, gaul, tuang je kat atas ikan goreng tadik...siap!!

bleh mkn serta merta...tapi tiup dulu kalu tak melecur lidah nanti.sekian...wassalam.

p/s: mk sebenarnye nak masak hari2 tapi maklum la ongkos kureng la nak masak cake ke, cookies ke... yele..kalu 1st time buat trus menjadik takpe.. ni tah brape kali punye testing baru jadik..eheheheeh.. tak apa..ini tidak akan mematahkan semangat mk tau!!! go go mk!!!!

No comments: