$

Monday, 25 February 2008

Murtabak Maggi DPA


Eh.. tak beranak lagi MK nih? Tada... still here in the office!! Still drag & drive myself to the office yg memang tak best nih. Rasanya tak lama lagi beranak la kot.. maybe baby ni takmo kuar awal masa 37 weeks hari tu sebab ibu dia salah beli baju..huhu!! MK ni konon2 je berani nak beranak ni..tapi malam sabtu hari tu masa Bayong dah tidur, PakMir pulak ada catering kat Menara TM-Bangsar, masa tu pukul 10.00pm, tiba-tiba ada rasa. Rasa apa??? Rasa mcm ala-ala nak beranak kot.. ntah?? MK pun dah lupa macam mana rasanya dulu..hiks.. tapi rasa sakit la..okeh!!

Cemas juer.. pastu hilang kejap-kejap tu 10.30pm sakit lagi... eyyy..ngeri la... takpe..kita tunggu lagi. 11.00pm eh..sakit lagi... punctual la budak kecit dalam perut ni... tak boleh jadik ni.. nak call PakMir ke? Tapi nanti dia cemas la pulak. tapi disebabkan MK dengki kat dia.. MK pun call la..

MK: Bie, jangan panic aa..ada rasa sakit la..nak beranak ke ha? (chewaahh..jgn panic kunun!)

PM: Sakit camna? Cocok-cocok ke apa? (sambil dengar bunyi pinggan kelentang kelentung..tengah berkemas kot. catering dinner tu dah settle)

MK: Ontah.. tapi tak pernah rasa gini la sebelum nih.. tapi takpe la.. tak de apa-apa kot..

PM: Ok ok.. nanti 12 lebih abang sampai

PakMir sampai umah 12+ as promised, sakit tu datang every 1/2 hour until 2.30am. Saturday nite, 10.00pm alamak.. sakit tu dtg balik la.. sama je mcm hari tu. Pukul 12.00am stopped, and last nite 10.00pm again..sakit tu dtg lagi. Punctual kan baby nih.. ikut ibu dia la tuh..heheheeh...hey...but today i'm still here tapping my keyboard!! Kita tunggu malam nanti okehh!!

Owh.. back to our Murtabak Megi D.P.A. apakahhh??? DPA?? DPA = Di Petang Ahad!!! muekekeekeke... macam bagus kan namanya..heehehehe... eh..gembira pulak..yele..takde hebat mana resepinye. Tapi mesti ade jugak yg tak pernah makan ni. betul tak?? hambik la resepi..


Bembahannye:


1 bungkus megi kari (MK guna cap Maggi)
3 biji telur ayam
1 cubit garam
2 tangkai daun sup
1 biji bawang kecik
2 cawan air
minyak masak untuk menggoreng

caranye:

  1. didihkan air (macam nak masak megi biasa) bila dah mendidih tu, masukkan serbuk kari dia (MK masukkan 1/2 je sbb takut pedas nanti Bayong takmo makan). Masukkan mee dia kacau dan biar lembut sikit. Pastu angkat & toskan airnya.
  2. pecahkan telur dalam mangkuk, pukul kasik kembang sket, masukkan daup sup & bawang yang dah dipotong ikut suka la halus ke kasar ke. masukkan garam secubit. pastu masukkan megi yg dah ditoskan airnye tadi. kacau rata.
  3. panaskan minyak dalam frying pan, jangan le byk2 sangat..ala-ala untuk goreng telur dadar gitu okess. masukkan 1/2 campuran megi tadi. rata-ratakan gunakan api yg kecik ye.. goreng sampai garing. dah garing terbalikkan tunggu sampai masak garing. 
  4. ulang proses 3 tadi utk lagi 1/2 adunan ye. 
  5. dah siap...cicah ngan sos cili..sedaappp!!!! lagi garing lagi sedap, buat le nipis-nipis sket. tapi jangat sampai hangit ye.
Sekian, tata!

Thursday, 24 January 2008

Karipap Brand 'Busu Leha'


Hello pretty ladies...


Sejarahnye : sejak MK kecik sampai ke sekarang now ni keturunan MK memang pembuat karipap. Dari zaman nenek MK yang bernama Hjh Lijah aka Ateh Lijah, ke zaman ibu MK yg bernama Hjh Zaleha aka Busu Leha memang seorang pembuat karipap yang ternama di Kampung Linsum. Kalau kat kampung tu orang nak tempah karipap mesti dgn Ateh Lijah. Lepas Ateh Lijah dah tuo, Busu Leha pulak took over the business.

So... it will be such a shame if cucu Ateh Lijah & anak Busu Leha ni tak reti buat karipap yang telah menjadik trademark Kg Linsum. Ada sekali tu dalam satu kenduri kat kampung tu ada sorang nenek tu membebel-bebel sebab karipap yang dia makan tu tak sedap

"Ini bukan eh karipap Teh Lijah buek ni..lain bona ghaso ey.. eden kona boto karipap Teh Lijah daki-daki Teh Lijah tu pun den kona! Kok Leha buek pun tak do ghaso mcm ni doh.. tak sodap la karipap ni sapo buek nih?"

Wuuiiiyooo..sampai ke daki-daki nenek MK pun dia kenal? isk..geli pulak bila kenangkan daki??? Tapi nenek buat karipap kelaasssss punye aa..bersih, suci & halal hiks..

Balik dr keje hari selasa hari tu MK call ibu untuk resepi karipapnye:


MK: Assalamualaikum bu... buek apo?


ibu: Tak ado apo..duduk2 yo.


MK: Camno nak buek karipap? Dalam duo puloh bijik


ibu: 2 cawan topong, 2 sudu butter, 1 sudu minyak masak, 1/2 cwn air + secubit garam


MK: Okesss..


ibu: Cairkan butter + minyak tu, campurkan sikit2 ngan topong yg dah diayak, bebaik yo..paneh minyak tuh.

MK: Okehh..

ibu: Dah gaul-gaul tu peh tu tambah air garam tu sikit-sikit uli lagi sampai tak melokek kek tgn. kok melokek campo topong skit laie. Dah tu buleh la di canai, tokap an ngan pemotong eh tu. Macam biaso la kau tolong ibu tuh tau kan?

Mk: Iyo..tau..tapi penokap tu (karipap cutter) tak ado la bu...

ibu: Pakai la apo-apo yg bulat, jangan tutup botol pulak kau pakai kocik bona karipap kau kang..

MK: Hehehe..okehhh...maceh ibu..sayang ibu!!! Tah jadik tah tidak la ni kang

ibu: Mesti jadi punyo... babai lep u!!

MK guna tutup botol susu adam untuk terap doh karipap tu comel-comel je bila dh di canai..hiks


Puan-puan paham tak speaking nogoghi nih? Kalau tak paham buat-buat paham lah ye...ehehehehe.. so cuti Thaipussam semalam MK berkobar-kobar buat karipap ni. Sampai lenguh tangan menguli doh karipap tuh. Eh..lupa resepi intinye gini:

Inti karipap (20 biji kecik):


2 biji kentang - potong dadu
1 piring kecik ayam- potong dadu
3 biji bawang kecik
2 ulas bawang putih
1/2 cube ikan bilis
sejemput ikan bilis
garam
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili boh
1 cwn air


caranye:
  1. Tumis bawang kecik, bawang putih, serbuk kari, cili boh sampai garing, masukkan garam, kiub ikan bilis & ikan bilis. 
  2. Masukkan kentang, kacau, tambah air 1/2 cwn kecikkan api sket biarkan kejap nanti jgn lupa kacau tau.
  3. Bila kentang dah agak empuk tu masukkan ayam tunggu empuk, pastu tekan-tekan sket kentang tu dgn sudip tu kasik hancur sket.
  4. Siap!

Jari comel MK yang kelim tepi-tepi karipap tu, tere tak? Dari kecik sampai ke tua tolong ibu buat karipap da.. tapi tak pernah buat sendiri 100%
 
Dah siap 19 bijik sebenarnye ade 20 tapi Adam mintak 1 buat main macam play-doh katanye.
 
Seorang budak lelaki cute yang sedang bosan sebab takde orang layan dia pagi-pagi
 
Dah siap digoreng sedapnye!! Bangga dengan diri sendiri.. satu lagi keturunan Ateh Lijah burjaya!!!

Monday, 21 January 2008

Sardin Roll

MK masak sambil duduk le puan-puan. Kalau diri lama rasa mcm perut nak jatuh. So.. hambik le resepinye.

bahan2nye:
*250gm tepung gandum
*1 sb gula
*1/2 sk garam
*2 sk baking powder
20gm butter
140ml susu segar
1 biji telur ayam yg kecit

inti:

1 tin sardin yg kecik (cap apa2 yg puan2 suka)
1 biji bwg besar
1 biji kentang yg kecik potong dadu kecik2 tau biar cepat empuk
2 sudu besar sos cili
serbuk lada sulah
minyak

cara2nya:
  1. Masuk semua bahan2 (*) dlm mangkuk, kacau rata 
  2. Masukkan susu & butter. Uli sampai tak melekat kat tangan. Kalau cair sangat tambah tepung sket sket okeh!! 
  3. Kalau dah siap, tutup mangkuk dgn plastic wrap atau kain lembab, pastu simpan dlm fridge kejap dalam 20-30 minit. 
  4. Sementara tu, panaskan minyak, tumiskan bawang sampai naik bau 
  5. Pastu masukkan lada sulah, sos & kentang, gaul kejap kecikkan api biarkan kentang empuk. 
  6. Pastu masukkan sardin, kacau kacau kacau hancurkan. Rasa le..siap! 
  7. Keluarkan doh dari fridge, canai nipis, letakkan inti kat tgh dia, pastu tutup rapat. golek2 sket biar cantik 
  8. Gunting bahagian yg atas doh tu, sapu telur kasik kilat sket
  9. Bakar 200' selama 20-30 minit.

TETAPI:- puan2, MK sebenarnya lagi prefer karipap dr sardin roll ni sbb resepi ni buat doh dia mcm tebal sket..pastu tak rangup mcm karipap. OR MK yg tak reti buat dia sedap2 kot? hahahaahah!!

pastu mlm nye pulak ade permintaan nasi goreng dr 2 org budak lelaki tu (pakmir & adam). disebabkan dlm fridge tu dah tak ado apo2 yg tinggal, kecuali daging UNTA. so MK pun buat le nasi goreng daging unta. sedap juer..lembut je dagingnye. adam mkn satu pinggan penuh.

hari rabu ni cuti kan.. rasa mcm nak buat karipap la.. tgk le mcm mana kalu bgn awal ek. till then puan2... happy VEIL VEIL!!! to those who celebrate le!! to the rest happy holiday!!