bahan2nye:
*250gm tepung gandum
*1 sb gula
*1/2 sk garam
*2 sk baking powder
20gm butter
140ml susu segar
1 biji telur ayam yg kecit
inti:
1 tin sardin yg kecik (cap apa2 yg puan2 suka)
1 biji bwg besar
1 biji kentang yg kecik potong dadu kecik2 tau biar cepat empuk
2 sudu besar sos cili
serbuk lada sulah
minyak
cara2nya:
- Masuk semua bahan2 (*) dlm mangkuk, kacau rata
- Masukkan susu & butter. Uli sampai tak melekat kat tangan. Kalau cair sangat tambah tepung sket sket okeh!!
- Kalau dah siap, tutup mangkuk dgn plastic wrap atau kain lembab, pastu simpan dlm fridge kejap dalam 20-30 minit.
- Sementara tu, panaskan minyak, tumiskan bawang sampai naik bau
- Pastu masukkan lada sulah, sos & kentang, gaul kejap kecikkan api biarkan kentang empuk.
- Pastu masukkan sardin, kacau kacau kacau hancurkan. Rasa le..siap!
- Keluarkan doh dari fridge, canai nipis, letakkan inti kat tgh dia, pastu tutup rapat. golek2 sket biar cantik
- Gunting bahagian yg atas doh tu, sapu telur kasik kilat sket
- Bakar 200' selama 20-30 minit.
TETAPI:- puan2, MK sebenarnya lagi prefer karipap dr sardin roll ni sbb resepi ni buat doh dia mcm tebal sket..pastu tak rangup mcm karipap. OR MK yg tak reti buat dia sedap2 kot? hahahaahah!!
pastu mlm nye pulak ade permintaan nasi goreng dr 2 org budak lelaki tu (pakmir & adam). disebabkan dlm fridge tu dah tak ado apo2 yg tinggal, kecuali daging UNTA. so MK pun buat le nasi goreng daging unta. sedap juer..lembut je dagingnye. adam mkn satu pinggan penuh.
hari rabu ni cuti kan.. rasa mcm nak buat karipap la.. tgk le mcm mana kalu bgn awal ek. till then puan2... happy VEIL VEIL!!! to those who celebrate le!! to the rest happy holiday!!
No comments:
Post a Comment