$

Monday, 24 February 2014

Udang Seri Wangi - Chef Wan

Hey Y'all!!!

4-5 hari ni asyik cerita bersenaammm je khen. Sebenarnya dalam bersenamlah berjogging la gym lah tu kan...saya kuat melantak juer. Tetaaapppp setia dengan makanan. The main reason saya terpaksa exercise yelah sebab saya kuat makan. Entah nafsu apa tah...dari remaja sampai lah sekarang ni  ha...35 tahun masih kategori remaja kan...
 
So last week Emma & Moie berkelapangan mem-visit saya di rumah. Maka saya pun nak masaklah special sikit. Sehari sebelum derang datang tu saya tertengok channel AFC - Chef Wan tengah masak Udang Seri Wangi ni. Nampak macam sonang bona. Moh la kita cuba:-
 
Pinggan bunga kangkung- Ibu bagi. Umur pinggan ni lagi tua dari saya tau. Ibu cakap orang dulu-dulu pun main kutu nak beli pinggan mangkuk. Tapi masa tu harga pinggan ni dalam 50-70 sen je sebijik. Cer tanya berapa harga sebijik pinggan Corelle? RM70 kan...huh!! Saya cuba untuk tiru sebijik sejibon resepi Chef Wan ni. Bukan apa...Chef Wan kan garang kan...hihi..kang kita pandai-pandai tukar kang dia marah kang...ha...tak tau...ha..ha...tak tau
 
 
Ingredients
  • 1 kg / 2 pounds / 3 oz fresh prawns
  • Cooking oil for deep-frying
  • 2 stalks lemon grass, finely sliced
  • 1 torch ginger bud, finely sliced
  • 10 bird's eye chilies, sliced
  • 2 tablespoons / 1 fl oz tom yam paste
  • 60 ml / 2 fl oz / 1/4 cup water
  • 1 teaspoon honey
  • 1 1/2 tablespoons / 1 fl oz mayonnaise
  • 3 Kaffir lime leaves, finely sliced
  • Marinade (Blended)
  • 1 1/2 tablespoons / 1 fl oz oyster sauce
  • 1 medium egg, beaten
  • 3 tablespoons / 1 oz corn flour (cornstarch)Salt
  • Sauce (Blended)
  • 3 Tablespoons / 1 1/2 fl oz Chili Sauce
  • 2 Tablespoons / 1 oz Sugar
  • 2 Tablespoons / 1 oz Vinegar
  • 250 ml / 8 fl oz / 1 Cup Canned Tomato Sauce
  • Salt to taste
Methods
  1. Combine the prawns with the marinade and set aside for 15 minutes.
  2. Deep-fry the marinated prawns until golden brown and drain on kitchen paper.
  3. In a clean wok, heat 1 tablespoon of oil and sauté the lemon grass, torch ginger bud, chilies and tom yam paste until fragrant.
  4. Add the water, honey and prawns. Stir well.
  5. Remove from heat and stir in the Mayonnaise. Stir in the Kaffir lime leaves.
  6. Garnished with finely sliced Kaffir lime leaves.
Ni pic udang Chef Wan - pic from AFC website
 
 
Esoknya ada balance lagi so saya bawak bekal pergi kerja. I tell you...rasanya lagi sedap dari semalam tau. Thank you Chef Wan!!!
 
 

 
 
 

 
 
 

1 comment:

Unknown said...

eh.. saya lom baca ke entry ni... tertinggal lah... osah sodap udang tu dek non...

Maton