Hai dolls! Lama tak masuk dapur ye. Hari tu ada balik ke Kuantan lepas tu Pak Mentua ajak gi breakfast makan lempeng. Anak-anak tak kenal apa itu lempeng...kasihaannn... Lepas lempeng sampai mereka kata "Owwhhh roti canaiiii!" Kasihaaannn....ni semua emak bapak dia orang la punya pasal ni tak ajar apa benda lempeng tu. Tsk..
Lempeng tu dicicah dengan gulai ikan (jangan tanya ikan apa tak reti laaa) ala..yang masak macam untuk nasi berlauk tu. Lepas tu Ayah mintak susu pekat sekali. Mula-mula Bayong & Yen jual mahal. Apa kelas cicah susu...tapi lepas dia orang cuba...piring susu tu nampaknya tak dipulangkan semula pada atuk dia orang.
So last Saturday, MK terkebil-kebil tak tau nak buat apa petang-petang hujan pulak. Mula-mula plan nak bawak kanak ke pool saja. Tapi dah hujan perut pulak lapar. Ok..gi buat lempeng lah. Google dulu macam mana nak buat lempeng. Ngehehehe.. memang MK tk pernah buat lempeng seumur hidup selama 32 tahun ni.
Lohhh...senang je rupanya..Masyaallah..
Ni 1st trial ni. Masa lempeng ke-4, ke-5 dah nipis dah..tere..tere..
Bembahan (5-6 keping)
1 cawan tepung gandum
Air secukupnya
Secubit garam
1 sachet nestum Nesvita
Cecara:-
- Campurkan semua tu dengan air.
- Buat cair-cair sikit. Jangan la cair macam air sirap ye. Tapi lebih cair dari mcm nak buat cekodok.
- Panaskan non-stick pan, ikut suka nak letak minyak ke tidak. MK letak sikiiittt sangat
- Tuang sesenduk adunan tadi..lepas tu cepat-cepat ratakan nipiskan ke tepi tepi..buat le macam bentuk bulat lempeng le. Paham ke ni? Lantaakkk!
- Terbalikkan lempeng bila dah masak sebelah.
- Angkat & siap!!!
- Cicah dengan susu pekat manis. Sedap makan panas-panas.
Malamnya pulak buat nasi ayam lagi. Senang & cepat.
Sekian.
P/S:- MK sebenarnya ada kerunsingan hati emak-emak. Biasalah pasal anak-anak. Mungkin halnye tak berapa besar bagi orang lain. Tapi kira mengganggu hati juer. Nantilah cerita kalau senang. Tata!
2 comments:
non stick pan? elehhhh. tepal ler tuh
kikikiki... baru ado 2 bijik dah nak eksyen yo? melampau namo eh
Post a Comment