Malam tadi MK masak mango fish atau bahasa zimbabwenya ikan mangga. Ini semua pasal PakMir lah ni. Dia dapat ikan daripada sangkar ikan kawan dia kat Pulau Ketam. Adalah dalam 6-7 ekor. Tapi saiz yang paling kecik pun like 30cm X 18cm ambik ko meassurement siap MK kasik. Besar ok!!! Itu yang paling kecik. Macam-macam ikan ada; ikan bawal emas, kerapu, siakap. Eh..lupa lak nak cakap tengkiu sayang sebab penuhkan stok ikan kita untuk bulan ni.
Tapi...semuanya belum bersiang. Dahla MK ni tak reti siang ikan. Kalau ayam tu sap-sap soii je. Tapi ini ikan...besar lak tu. Semalam siang lah jugak. Tapi berterabur sisik-sisik semua siap masuk dalam baju ok. Tangan & jari juer ada luka-luka kecil...tsk.. pasni haruslah dibawa ke kedai acheh depan rumah je mintak tolong adik kedai tu siangkan.
Lepas berjaya siang ikan (tak tau ikan apa tapi yang pasti bukan ikan bawal) berhenti kejap gi solat maghrib. Yen pulak satu hal, dia panggil-panggil MK tak menyahut, dia masuk bilik cakap 'Hi...hi...' kat kita yang tengah semayang ni. Pastu bila MK tak layan juer dan terus rukuk. Bila rukuk tu kan muka jadik dekatlah dengan muka dia. Dia ingat MK mintak kiss kot..so dia kiss pipi. Pastu MK sujud...digendangnya bontot MK ok....ewah-ewah... 2 kali sujud 2 kali digendangnya sambil bercakap "Utukkk nyeee entot ke?" (Busuknyaaaa kentut keee?). Nak ketawa tapi dah rakaat terakhir. Tahan je lah. Haiiihhhhh...
Jom tengok resepi mango fish. Eh..gambar dulu. Tak nampak pun ikannya ye.. meriah sangat bembahan atas ikan tu...hihihhi..
Tengok tu MK siap letak ikan tu dalam loyang kek ok..sebab dia besar. Itupun 1/2 ikan je tuh
Bembahan:-
1 ekor Ikan kerapu/bawal/siakap goreng garing (garam, kunyit & tepung jagung)
1 cawan santan pekat
1 biji mangga muda (shredded)
2 ulas bawang merah (hiris nipis)
3 biji cili padi (hiris juer)
1 biji cili besar (hiris lagi)
3-4 helai daun bawang (eh ke daun kucai - lantaklah haiii tak kenal daun)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil sos ikan (tak letak sebab takde stok)
Garam secukup rasa
Cuka 2-3 renjis-renjis dipilis
Cecara:-
- Goreng ikan sampai garing. Angkat Ketepikan.
- Didihkan santan dengan gula.
- Bila dah mendidih, tutup api & campakkan semua bembahan lain (kecuali mangga) dalam periuk tu.
- Kacau kejap.
- Bila husband dah balik balik, taburkan mangga muda atas ikan.
- Pastu baru letak kuah santan tadi ok.
- Rasanya amat sedap. Masam-masam manis pedas.
Semalam PakMir balik ke rumah dalam keadaan yang happy (good for u honehhh) sebab dia dapat main bola selama 45 minit tanpa pancit. Friendly match lagi. Puas hati katanya. Dia siap bebel-bebel sorang-sorang sampai dalam bilik (MK kat dapur) manalah nak dengar sayang oiii... Tapi MK iye kan je... janji dia happy, kita pun happy tengok dia gitu.
Ikan ni besarlah...maybe sesuai untuk makan 4 orang dewasa kot. Semalam kami makan tak habis. Itu pun MK buat ikan mangga ni kepala dia je. Yang ekor kasik goreng je untuk Bayong makan. Yen pulak tidur sebab penat menangis jatuh dari kerusi makan...ummm alahaaiii anak Ibu. Kena makan panas-panas sebab takut muak bila ikan ni dah sejuk.
4 comments:
beb...
xbleh tahan aku nak gelak baca anak ko menggendangkan montot ko hahahahaha
Mk terus kan mengomel ye seronok baca....Penawar hati yg rawan...
salam..
nice blog..
saya ada tagkan awak dalam blog saya..salam singgah ye..
TQ
mimi: yen mmg suka merepek2 tah hape2 tah. tp kalau dia senyap time demam tu rindu pulak dgn perangai dia.
anon: kenapakan hatinya rawan? kasihan juer.
madammondoq: yes ma'am
Post a Comment