$

Tuesday, 4 January 2011

Kepak Ayam Bermadu

Salam all,

Dah lama tak masakkan? Musim cuti sekolah & musim orang kawin. Fridge sentiasa penuh dengan lauk pauk kenduri (alasan malas masak). FYI restoren kegemaran saya yelah Johnny's. Makam steamboat yumm!!! Favourite steamboat dish yelah Golden Mushroom slice. Semestinya 2 bekas untuk saya sorang (tamak). Bayong suka fishball, crab ball, apa-apa ball lah. PakMir suka Thai belacan fried rice. Yen pulak suka golden honey chicken wings.

So - setakat teringin nak makan chicken wings terpaksa pulak ke Johnny's lagi baik MK buat sendiri je. Senang je, jom tengok resepi.

Bembahan:-
10 ketul chicken wing
2 sudu besar madu
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil gula (takmo letak pun tak pe)
2 sudu besar butter
2 sudu besar olive oil extra virgin

Cecara:-
  1. Bersihkan ayam. Masukkan semua bembahan KECUALI butter & olive oil. Gaul sekejap ketepikan untuk diperap lebih kurang 1/2 jam (lagi lama lagi best)
  2. Panaskan oven puan-puan ke 180' selama 10 minit.
  3. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam tray pembakar tu, pastu baru letak olive oil & butter. Letak je lah atas kepak-kepak ayam yang terpilih, hiks.
  4. Set timer ke 30 minit.
  5. Lepas 30 minit MK alihkan ayam ke atas para grill tu je. Sebab kanak dah jerit-jerit lapar.
  6. Jangan lupa letak tray kat bawahnya ye..kang meleleh-leleh kat dasar oven. Susah nak cuci.
  7. Terbalikkan ayam, bebaik ok...jangan sampai tercedera tangan!
  8. Tambah timer ke 30 minit lagi. Check lah ayam tu dah masak ke belom.
  9. Siap!!!
MK baked kentang sekali harung dengan ayam tu. Senang & sedap!!! Cantik & berkilat-kilat!! Nyummmmm!!


2 comments:

Ann Ishak said...

nampak best...saya ambik menu ye. tak tau jadi ker tidak nanti hihihi. anw salam kenal

MK said...

hi ann, selamat mencoba!!!