Apo tuh? Gobi Manchurian??
Tiba-tiba hari ni teringin nak makan Gobi Manchurian. Pernah makan 2-3 kali kat Betel Leaves Restaurant Lebuh Ampang dengan colleague 1 Malaysia. Hehehe..my makan kaki dulu kat office lama terdiri daripada 2 Indian girls, 1 Chinese girl & me.
So I google for the recipe. Here goes my 1st attempt. Huuuu...I imagined it to be crispier..tapi takpelah..kasik chance for the first timer kan...:P
Ni la rupanya....
Ni Betel Leave punya...huwaaaa...naaakkkk!!!
It is an Indian dish sebenarnya. My boys kat rumah don't even know what it is sebenarnya. Derang teka ayam? Ikan? Kentang? Haa...sebenarnya...yelah Bunga Kobis!!! Cauli-flower y'all!!!
Bembahan:-
1/4 pokok cauli flower potong cantik-cantik
1/2 bijik bawang besar potong dadu
3-4 tangkai daun bawang
Tepung jagung+ tepung gandum
1 inci halia Halia (shred)
1 ulas bawang putih (shred)
1 biji Capsicum hijau
Daun ketumbar
Sos tomato
Garam
Air sikit
Cecara:-
- Rebus bunga kobis dengan stalk ayam dalam 10 minit. Dah masak toskan airnya.
- Buat batter untuk deep fried bunga kobis, masukkan halia & bawang putih dalam batter. Gaul dengan bunga kobis yang dah direbus tadi & gorenglah sampai golden color. Ye..seperti biasa saya kan terlebih pandai (read:malas). Saya guna tepung kentucky..hihihih. Dah siap ketepikan
- Tumis bawang besar, capsicum, daun bawang & sos tomato (owh..saya tambah plum sauce pulaaakkk, pepandai kan)
- Tambah air sikit je...
- Gunakan api besar ek.
- Masukkan daun ketumbar
- Last sekali masukkan deep fried cauli flower tadi. Kacau kejap. Siap!!!
- Sedap!!! Mesti cuba!
Saya lawankan dengan ayam balado. Special request dari Bayong tersayang.
Ok..salam Nuzul Quran. Selamat Berpuasa lagi tak sampai 2 minggu nak raya. Saya belum cuti puasa lagi...suke!! Berat dah turun 4kg. Eleh...jangan kagum...sila kagum nanti bila raya ke-2, berat saya mesti naik balik 4kg...hehehe...
Till then!!! Tata!!
1 comment:
Sedap lah rupa dier.. Rajin awak... Tahniah!!
Post a Comment