$

Monday, 6 August 2012

Gobi Manchurian

Apo tuh? Gobi Manchurian??

Tiba-tiba hari ni teringin nak makan Gobi Manchurian. Pernah makan 2-3 kali kat Betel Leaves Restaurant Lebuh Ampang dengan colleague 1 Malaysia. Hehehe..my makan kaki dulu kat office lama terdiri daripada 2 Indian girls, 1 Chinese girl & me.

So I google for the recipe. Here goes my 1st attempt. Huuuu...I imagined it to be crispier..tapi takpelah..kasik chance for the first timer kan...:P

Ni la rupanya....

Ni Betel Leave punya...huwaaaa...naaakkkk!!!

It is an Indian dish sebenarnya. My boys kat rumah don't even know what it is sebenarnya. Derang teka ayam? Ikan? Kentang? Haa...sebenarnya...yelah Bunga Kobis!!! Cauli-flower y'all!!!

Bembahan:-

1/4 pokok cauli flower potong cantik-cantik
1/2 bijik bawang besar potong dadu
3-4 tangkai daun bawang
Tepung jagung+ tepung gandum
1 inci halia Halia (shred)
1 ulas bawang putih (shred)
1 biji Capsicum hijau
Daun ketumbar
Sos tomato
Garam
Air sikit

Cecara:-
  1. Rebus bunga kobis dengan stalk ayam dalam 10 minit. Dah masak toskan airnya.
  2. Buat batter untuk deep fried bunga kobis, masukkan halia & bawang putih dalam batter. Gaul dengan bunga kobis yang dah direbus tadi & gorenglah sampai golden color. Ye..seperti biasa saya kan terlebih pandai (read:malas). Saya guna tepung kentucky..hihihih. Dah siap ketepikan
  3. Tumis bawang besar, capsicum, daun bawang & sos tomato (owh..saya tambah plum sauce pulaaakkk, pepandai kan)
  4. Tambah air sikit je...
  5. Gunakan api besar ek.
  6. Masukkan daun ketumbar
  7. Last sekali masukkan deep fried cauli flower tadi. Kacau kejap. Siap!!!
  8. Sedap!!! Mesti cuba!


Saya lawankan dengan ayam balado. Special request dari Bayong tersayang.

Ok..salam Nuzul Quran. Selamat Berpuasa lagi tak sampai 2 minggu nak raya. Saya belum cuti puasa lagi...suke!! Berat dah turun 4kg. Eleh...jangan kagum...sila kagum nanti bila raya ke-2, berat saya mesti naik balik 4kg...hehehe...

Till then!!! Tata!!


1 comment:

Mak Ton said...

Sedap lah rupa dier.. Rajin awak... Tahniah!!