I cooked Udang celup tepung & masak lomak cili api burung puyuh for dinner last night. Owh tidak dilupakan telur sweet sour for Hubby. Kanak tak mau makan nasik sebab dah kenyang makan mee hoon soup kat rumah baby sitter. Greaaaatt...boleh bolot semua udang...NOT!! They keep on coming back to the dining table tu korek-korek the udang. Bukannya nak makan udang tu pun..nak tepung-tepung dia je. Chiittt...
My udang besar-besar ok...sedap!!! Tapi dalam 10-15 ekor RM5.40. Just beli tepung serbaguna yang dah siap tu campur air sket & goreng...senang je. Teringin punya pasal MK beli juer udang ni (eleh..ko tu apa je yang ko tak teringin??)
And again puyuh (quail) ecehhh translate ok...manalah tau ada omputes nak baca blog ni..huahuahua.. Ok, mula-mula I thought I tak reti masak quail sebab my first attempt hari tu masak belado kan. quailnya liat...tapi sedap..hihih...
In case you are wondering, yang color orange tu yelah carrot. MK ingat masih ada stock kentang di rumah tapi yillek pocchiiik. Dah habis digunakan masa buat shepherd pie hari tu. So ganti dengan carrot. Hihhihi berani??? Janji rock...eh..?
So I cooked masak lomak dengan harapan it will empuk & sedap. Well it turned out memang le sedap, kalau tak sedap, ko jangan jadik orang NS kalau tak pandai masak lomak cili api. But the quail are still liat. Owwhhh apakah dosaku denganmu wahai burung? Mengapa engkau tak mau empuk? When I asked Kak Yan the-cutest-tealady-in-the-office, she said maybe the quail tu yelah burung tua. Haha...yeke? Like ayam pencen kan liaaaattt gitu. Entah ye entah tidak.
Never fear...next year kalau MK nak masak lagi puyuh ni MK akan menyiasat dengan bersungguh-sungguh cara memasak dengan betul. Tahun depan katanya nak masak lagi...memang tak berapa rajin budak ni.
Resepi? Sama je dengan resepi masak lomak cili api yang lain...
P/S: Malam ni malas masak.
No comments:
Post a Comment