$

Monday, 8 October 2007

Lontong Goreng tak Sabar Raya

Lontong Goreng tak Sabar Raya

Puan puaaaaaaaannnn.... kejap lagi nak raye kan..kan... tapi mk tak nyempat2 nak tunggu raye utk makan nasi impit / ketupat. so..mk pun masak le lontong goreng ni hari tu buat mkn dinner ngan Abg lon... pakmir berbuka kat kedai dia.. so tinggal kami ber 2 1/2 je... so..mkn mende yg simple2 je...resepi ni dpt masa skolah kat johor dulu2 kala...tp malas sgt nak try dulu. saje je tunjuk pic ni utk memancing puan matun & family utk dtg ke kg mk mlm 1st raye nanti..ehehehhe

orait... tanpa membuang masa puan2 yg lapar.... terimalah Lontong Goreng tak Sabar Raya

Bahan2nye (2 org mkn - 2 mangkuk standard size)
  • 5 kampit nasi impit segera mini (yg sama besar ngan saiz ketupat ori tu)
  • 2 ulas bwg putih (pilih yg besar2 ok - cincang halus)
  • 2 ulas bwg merah (dimayang)
  • 1/2 kiub stok ayam
  • 1 biji telur
  • 1 btg celery + daun sup (potong 1/2 cm)
  • 2 keping tempe (potong nipis 2cm x 2cm- cheewahh mcm pro tak??)
  • 1 biji kentang (potong wedges)
  • 1 genggam ikan bilis
  • 1 sb kicap manis
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sb cili boh (kalu nak pedas letak 2 sb)
  • black pepper sket je
  • garam secukup rasa

cara2nye:

  1. bilas ketupat segera pastu rebus dlm periuk pastikan air 3/4 penuh periuk, gunakan api sederhana kurang lebih 45 minit.
  2. bila dah masak, rendam dlm air sejuk utk kasik dia cepat keras - senang nak potong dadu. kalau lembik tak sedap tau.
  3. goreng telur, scramble ye.. dah masak asingkan
  4. ikan bilis, tempe & kentang digoreng berasingan ye.. pastu bila dah masak ketepikan
  5. pastu...kurangkan minyak masak dlm kuali tadi, tumis bwg putih, bwg merah, stok ayam, biar kejap kasik garing.
  6. pastu masukkan cili boh - kecikkan api sket
  7. bila cili dah garing masukkan kicap & sos tiram kacau selalu ye...jgn malas!!
  8. masukkan btg celery, kalau kering sgt, boleh masukkan air 1 senduk.
  9. masukkan scramble egg, masukkan nasi impit masukkan daun sup kacau kacau kacau...
    rasa sket, sedap dah ke?
  10. tutup api dulu, masukkan kentang, tempe & last skali ikan bilis kacau2 sket - hidang le..

sedap tau... tp jgn le pedas sgt kalu nak kasik budak kecik mkn...kesian derang. kalau nak sedap lagi bleh letak su-hoon (betul ke eja nih). adooiii...terkenang plak sedapnye makan panas2..berebut2 ngan abg lon. sampai tak simpan pun utk pakmir...

No comments: