Bahan2nye (loyang 9")
Cara2nye:-
- masukkan semua bahan utk bancuhan ke dlm mangkuk besar. kacau rata pastu ketepikan
- panaskan minyak dlm kuali, goreng keladi sampai surface dia jadik keras sket. pastu keluarkan dah ketepikan jugak
- masukkan bwg kecil yg tlh dimayang halus dlm kuali yg sama kalau minyak tak cukup tambah le lagi sket ok. goreng bwg sampai garing.
- cedok keluar bwg yg dah garing tadik bersama separuh minyak letak dlm mangkuk.
- pastu amik udang kering plak. goreng sampai blonde.
- masukkan bancuhan no.1 sambil dikacau sebati.
- masukkan keladi yg dah digoreng tadik kacau rata sampai jadik pekat sket.
- keluarkan bancuhan tu dr kuali masukkan dlm loyang. ratakan le cantik2.
- stim selama 30-40 minit.
- bila dah masak kuarkan, kasik sejuk sket..pastu bleh tabur dgn cili, bawang goreng & daun sup.
Ade org suka mkn panas2. pastu ade org plak after dah sejuk sket dia potong pastu salut ngan tepung gandum sket pastu goreng guna minyak sket je..sampai garing. sodap dimakan ngan sambal yg mcm sambal cucur udang tu. tp mk mkn ngan sos cili pun laju gak..heheehh..ade satu rahsie puan2, kuih ni bukan mk yg buat. tp ia berada dlm dapur mk utk dipanaskan dan digoreng salut tepung. tu le pasal mk masukkan jugak resepinye. ni pak mir tempah sbb mk ngidam!!! iye ke?? eheheheheh...
tp makcik ni buat tak guna bwg goreng & daun sup tp mk bedal gak sampai habis. cube le..sodap nih. nanti balik kampung nak ngidam mende lain plak..heeheheheh...syiok!!babai puan2 hingga ketemu lagi.... soon mk nak bake almond flakes cake!!! by this week le mk cube ok!!
No comments:
Post a Comment